Fusiebiopsie: nieuwe combinatie voor gerichte diagnose van prostaatkanker

Het Prostaatkankercentrum Helios Klinikum Krefeld gebruikt een nieuwe methode om prostaatkanker sneller en nauwkeuriger op te sporen en zo veel mogelijk informatie over het orgaan te verkrijgen. De behandeling van prostaatkanker vereist een betrouwbare detectie door biopsie van de prostaat. Als er een gegronde verdenking bestaat, bijvoorbeeld op basis van een opvallende palpatiebevinding of een verhoogde PSA-waarde, wordt een echogeleide bemonstering uitgevoerd volgens de huidige richtlijnen.

Magnetische resonantie beeldvorming (MRT) heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan een nog nauwkeurigere diagnostiek. Vandaag de dag maakt de modernste technologie het mogelijk om beide beeldvormingsmethoden samen te voegen: "De beelden van het vooraf uitgevoerde MRI-onderzoek worden voor een biopsie in real time overgebracht naar het ultrageluidsbeeld voor een biopsie", legt Prof. Martin Friedrich, hoofd urologie en hoofd van het DKG-gecertificeerde prostaatkankercentrum in Helios Klinikum Krefeld, uit. "Dankzij de voordelen van beide methoden in slechts één display kunnen we de gebieden die ervan verdacht worden dat het om tumoren gaat, nog vroeger nauwkeurig lokaliseren en met millimeterprecisie voor de monsterneming controleren", legt prof. Martin Friedrich uit. 

Om maximale veiligheid voor kankerpatiënten te bereiken, wordt deze MRI-ondersteunde prostaatbiopsie altijd uitgevoerd als onderdeel van een systematische weefselbemonsteringsprocedure. Het gaat er niet alleen om dat we ons niet alleen richten op verdachte veranderingen in kanker, maar ook systematisch op alle gebieden van de prostaat. Dit gebeurt volgens een gestandaardiseerd schema, vergelijkbaar met een netsysteem. Na de biopsie geeft het fijnweefselonderzoek in het laboratorium zekerheid.

Het pijnloze onderzoek wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving tijdens een kort verblijf in de kliniek. "Als het resultaat positief is, hangt de verdere procedure af van het type, de omvang en de agressiviteit van de ziekte. De aanbeveling of vroegtijdige therapie, bijvoorbeeld chirurgische verwijdering van de prostaat of bestraling, geïndiceerd is, of dat een gecontroleerde wachttijd voor de ontwikkeling van de tumor altijd het resultaat is van een gezamenlijke, interdisciplinaire evaluatie", beschrijft Prof. Friedrich, die samen met zijn team jaarlijks ongeveer 250 prostaatkankerpatiënten behandelt.