Prof. Dr. Diyar Saeed: nieuwe chefarts in het Helios Hartcentrum Niederrhein Krefeld

Op 1 november is Prof. Dr. Diyar Saeed aangetreden als chefarts van de kliniek voor hart- en vaatchirurgie in het Helios Hartcentrum Niederrhein in Krefeld.

Daarvoor was hij hoofdarts van de Universiteitskliniek voor hartchirurgie en afdelingshoofd van het harttransplantatie- en kunsthartteam van het hartcentrum Leipzig. Zijn expertise wordt wereldwijd gevraagd. Hij neemt de functie over van prof. Franz-Xaver Schmid, die sinds begin 2023 van zijn welverdiende pensioen geniet.

Bewezen expertise

In de afgelopen jaren heeft Prof. Diyar Saeed naam gemaakt als specialist chirurgie bij hartfalen, bloedsomloopproblematiek, harttransplantaties, minimaal invasieve bypass-
mitralis- en aortaklepoperaties en bypasschirurgie op een kloppend hart.
Hij verwierf een belangrijk deel van zijn chirurgische vaardigheden in het Hartcentrum Bad Oeynhausen, in de Cleveland Clinic in het noordoosten van de Verenigde Staten en later aan de North Western University in Chicago, waar hij meerdere jaren opereerde en onderzoek deed.
Na zijn terugkeer naar Duitsland werkte hij negen jaar bij de Universiteitskliniek voor hartchirurgie in Düsseldorf voordat hij in 2018 als hoofdarts naar het Hartcentrum Leipzig verhuisde.
Zijn visie op klinisch en experimenteel onderzoek in de hartgeneeskunde is terug te vinden in talloze wetenschappelijke publicaties. Prof. Dr. Diyar Saeed ontving zijn internationale onderscheiding aan het begin van het jaar: in januari werd hij gekozen als een van de zeven leden van het bestuur van de International Society for Heart and Lung Transplantation (ISHLT). Als 's werelds grootste organisatie zet zij zich in voor de professionele behandeling van patiënten met gevorderde hart- en longziekten en systemen voor mechanische ondersteuning van de bloedsomloop. 

Samenwerking in het hartteam

Door de nieuwe expertise die het Helios Hartcentrum nu biedt, worden ook nieuwe deuren geopend voor de afdelingen cardiologie en hartchirurgie, wat de samenwerking tussen beiden positief zal beïnvloeden.  Dit geldt met name voor de moderne hybride-behandelingen: gelijktijdige chirurgische- en interventionele ingrepen. Dit heeft aanzienlijke voordelen voor de patiënt. Door gelijktijdig te opereren kunnen ingrepen worden verkort wat uiteindelijk veiliger en minder belastend voor de patiënt zal zijn.  "In de allereerste week hebben we samen al verschillende hybride ingrepen uitgevoerd in nauwe samenwerking met de hartchirurgen", meldt Prof. Alexander Bufe, chefarts cardiologie en expert in interventionele cardiologie in Herzzentrum Niederrhein.
"Met deze nieuwe procedures kunnen we bijvoorbeeld een minimaal invasieve bypassoperatie op het kloppende hart combineren met een stentimplantatie via een katheter. Hetzelfde geldt voor minimaal invasieve en interventionele klepreconstructies."
Het 'Hartteam' bekijkt per patiënt, na uitvoerig overleg met elkaar wat voor elke patiënt de beste behandeling zal zijn.     

Met deze nieuwe procedures kunnen we bijvoorbeeld een minimaal invasieve bypassoperatie op het kloppende hart combineren met een stentimplantatie via een katheter. Hetzelfde geldt voor minimaal invasieve en interventionele klepreconstructies.

Teamversterking door uitgebreide expertise

In de dagelijkse praktijk zijn het vooral de minimaal invasieve ingrepen die het werk van chirurg Diyar Saeed kenmerken. Via kleine incisies voert hij vakkundig en routinematig bypassoperaties, complexe reconstructies van de hartkleppen, operaties aan de hoofdslagaders of zelfs kunsthartimplantaties uit. "Herzzentrum Niederrhein heeft een geweldig team en veel potentieel. Dit geldt met name voor minimaal invasieve hartchirurgie en chirurgie bij hartfalen. Daartoe behoren de bypassoperaties zonder opening van de borstkas en gebruik van hart-longmachine, alsmede endoscopische hartklepreconstructies. In de toekomst zullen we hier in Krefeld ook de kunstharten op de minimaal invasieve methode gaan plaatsen’’, vat de nieuwe chefarts samen.

Zijn team wordt bijgestaan door een andere zeer ervaren hartchirurg: Priv. Doz. Dr. Mohamed Zeriouh. Na zijn studie geneeskunde in Düsseldorf, Chicago en Zürich werkte de 49-jarige in de universitaire ziekenhuizen van Düsseldorf, Keulen en het gerenommeerde Royal Brompton & Harefiled Hospital in Londen. Na zijn terugkeer in Duitsland was hij werkzaam in de Kerckhoff Kliniek in Bad Nauheim .
Als afdelingshoofd in het grootste hartcentrum van Hessen was hij verantwoordelijk voor o.a. de harttransplantaties.

Een echt familiemens

Voor Prof. Diyar Saeed is de operatiekamer een plaats waar hij zich volledig op zijn patiënten kan richten. "Hier kan ik het dagelijks leven van me af laten glijden’’ onthult hij. De in Irak geboren Koerd is getrouwd met een anesthesist en de trotse vader van drie kinderen. "Sport en mijn gezin houden me in balans. Ik ben een door en door familiemens". Hij legt elke zondag 50 kilometer af op zijn mountainbike. "Ik ga ook niet met de auto naar het ziekenhuis, ook voor in de toekomst hoop ik dit zo lang als mogelijk te kunnen blijven doen’’.

"Prof. Saeed staat voor moderne, innovatieve hartgeneeskunde met een patiëntvriendelijke benadering", benadrukt directeur Alexander Holubars "Met dezelfde hoge normen heeft Prof. Schmid de afgelopen 15 jaar een beslissende bijdrage geleverd aan de oprichting en verdere ontwikkeling van ons Hartcentrum. Hij verdient mijn speciale dank. Om een internationaal vermaarde hartchirurg als zijn opvolger in ons hartcentrum te verwelkomen, maakt ons trots en gelukkig."