PSMA-therapie biedt extra behandelmogelijkheden voor prostaatkanker

Sinds januari biedt de nucleaire geneeskunde in het DKG-gecertificeerde Helios Prostaatkankercentrum in samenwerking met de afdeling urologie de nieuwe doelgerichte PSMA-therapie voor prostaatkanker aan. Met behulp van radioactieve stoffen kunnen kankercellen betrouwbaar gelabeld en tegelijkertijd bestraald worden - een combinatie van nauwkeurige diagnostiek en efficiënte therapie.

Helios Klinikum Krefeld is de eerste kliniek op de linkeroever van de Nederrijn die deze therapiemethode aanbiedt aan patiënten met vergevorderde prostaatkanker.

Wat is PSMA-therapie?

PSMA - dit is een prostaat-specifiek membraanantigeen en daarmee een bestanddeel van prostaatweefsel. Het komt echter aanzienlijk vaker voor op kankercellen dan op gezonde prostaatcellen. En dit feit wordt door de moderne geneeskunde gebruikt in de PSMA-therapie: bij de zogenaamde Lutetium-177-PSMA-therapie krijgt de patiënt infusies of injecties met substanties die verrijkt zijn met de prostaattumoren of zijn uitzaaiingen. Deze stoffen verbinden zich vervolgens met het PSMA op de kankercellen en bestralen deze plaatselijk met het radionuclide lutetium177. Door de lagere dichtheid van het antigeen wordt gezond weefsel gespaard.

"Aangezien de zogenaamde bètastraling slechts enkele millimeters bereikt, is de bestraling van het tumorweefsel zeer gedoseerd en efficiënt. De bijwerkingen zijn minimaal, dus de therapie wordt zeer goed verdragen," legt dr. Miriam Sraieb, medisch directeur van de afdeling Nucleaire Geneeskunde, uit.

In de aanloop naar de behandeling en tijdens de behandeling worden aanvullende beelden gemaakt met behulp van PET-CT. Ook hier wordt het principe van een radioactieve stof in combinatie met een PSMA-bindend molecuul gebruikt, dat de kankercellen op betrouwbare wijze markeert. "Dit maakt een exacte weergave van de prostaatkanker mogelijk, inclusief de uitzaaiingen en dus een gefundeerde beoordeling van het succes van de therapie", zegt Dr. Sraieb.

De therapie met lutetium-177 wordt uitgevoerd in de vorm van infusies of injecties gedurende verschillende cycli met een tussenpoos van zes tot acht weken. Eén cyclus gaat gepaard met een opname van ongeveer twee dagen. "De resultaten laten zien dat zeer goede effecten kunnen worden bereikt na slechts twee tot drie therapiecycli," meldt de specialist in nucleaire geneeskunde.  Prof. Martin Friedrich, hoofdarts Urologie en hoofd van het Prostaatkankercentrum, voegt hieraan toe: "In de meeste gevallen werd verdere tumorgroei voorkomen of een vermindering van de tumorlast bereikt. Bij sommige patiënten hebben de meest recente onderzoeken zelfs een volledige verdwijning van de tumor aangetoond. We zijn daarom erg blij dat we onze urologische patiënten deze procedure kunnen aanbieden in samenwerking met de nucleaire geneeskunde."

Vooral bij patiënten die al botmetastasen, lymfekliermetastasen of een lokaal recidief in de prostaat hebben ontwikkeld, is vaak een aanzienlijke vermindering van deze tumorhaarden zichtbaar. Een ander positief effect van de therapie is de vermindering van pijn, die in veel gevallen optreedt en leidt tot een verbeterde kwaliteit van leven. De PSMA procedure is goedgekeurd voor patiënten met prostaatkanker in een vergevorderd stadium na standaardbehandelingen zoals antihormonale therapie, chemotherapie en radiotherapie.