Heupoperatie

In de afgelopen jaren heb ik door artrose in beide heupen steeds meer pijn gekregen en daarbij een sterk verminderde bewegelijkheid. Ik ben een enthousiast wandelaar en hoewel het lopen op zich nog het best ging, was het voor mij niet meer mogelijk om mijn sokken en schoenen normaal aan te trekken. Teennagels knippen was helemaal onmogelijk geworden en dat moet ik aan vrouwlief vragen om te doen. Hiervoor ben ik in Nederland naar een artrose specialisatiekliniek geweest en er werd aan beide heupen een flinke slijtage als gevolg van de artrose vastgesteld, maar ik was nog veel te actief en te jong (63) voor een operatie. Hij wilde dit zo lang mogelijk uitstellen omdat ik maar 1 keer een nieuwe heup kon krijgen, dus zo lang mogelijk uitstellen. Ik kreeg zware pijnstillers voorgeschreven (opiaten) en moest maar terugkomen als ik niet meer dan 100 meter kon lopen…. Ik heb de pijnstillers afgewezen en gezegd dat ik af en toe mijzelf paracetamol toesta, maar dat ik niet verslaafd wilde raken als gevolg van langdurig gebruik van zware pijnstillers.

Over de operatie en revalidatie in de Helios kliniek ben ik uitermate tevreden en de nieuwe heup bevalt prima!

Rob den Heijer

Via positieve verhalen in onze wandelgroep en in mijn omgeving ben ik gaan zoeken over een operatie in Duitsland. Via het Zorgloket Duitsland werd heel snel een afspraak gepland in de Helios kliniek in Krefeld-Hüls. Zonder al te hoge verwachtingen ging ik ernaartoe. In het gesprek met de orthopedisch chirurg die me later geopereerd heeft, bleek een totaal verschillende aanpak met die in Nederland. “ Als u in het dagelijks leven belemmerd wordt en u wilt geholpen worden, dan zal ik u opereren. Omdat u nog zo “ jong” bent heeft u langer plezier van de nieuwe heup”. Er werd me ook uitgelegd dat de huidige levensduur tenminste 20 jaar is en zo nodig herhaald kan worden door de manier waarop de heup geplaatst wordt. Omdat beide heupen aangetast waren, werd me gevraagd welke heup eerst en ik koos voor rechts omdat die de meeste pijn geeft. Op basis van de foto’s zou links het eerst aan de beurt zijn, omdat deze in een slechtere toestand was. Maar ik mocht bepalen en dus zou rechts als eerste gedaan worden. Ook ging ik na de operatie 2 weken revalideren in een aparte afdeling van de kliniek met veel begeleiding en nazorg en zou ik hierna zonder krukken naar huis kunnen… Wat een verschil met de Nederlandse aanpak!

Al snel kreeg ik de oproep om in juli geopereerd te worden, maar ik wilde eerst nog de Nijmeegse Vierdaagse lopen met de oude heup. Operatie op mijn verzoek verplaatst naar augustus. De Vierdaagse ging prima, zeker met de steun en hulp van mijn trouwe wandelmaatje Paula. Een week later meldde ik mij in de kliniek en een dag later geopereerd. Vanuit de uitslaapkamer kon ik mijn echtgenote Toby geruststellen en ging 2 dagen later naar het revalidatiecentrum. Dit zat in een aparte vleugel van het ziekenhuis en daar werd ik warm ontvangen. Ik kreeg een hele luxe eenpersoonskamer en vanaf de eerste dag oefeningen. Naast de oefeningen werden ook vele praktische tips met do’s en dont’s voor een goed herstel als ik weer thuis was. Ik werd gestimuleerd om te bewegen, maar ook om te doseren. Het leukste onderdeel vond ik de fitnesszaal waar door middel van fietsen op een hometrainer de zwelling in mijn been merkbaar minder werd. Dit werd ook zeker geholpen door lymfedrainage door middel van een opblaasbare huls om het been. Mede doordat ik met een goede conditie het ziekenhuis in ging, is de revalidatie zeer voorspoedig verlopen en kon ik al ruim voor het eind van de 2 weken zonder krukken lopen. Alleen op mijn rondjes buiten werd me aangeraden om ze wel te gebruiken in verband met een ongelijke ondergrond.

Al met al kijk ik zeer tevreden terug op deze operatie. Het lijkt zo gewoon, maar bij de eerste keer teennagels knippen (wat nu weer prima gaat) had ik wel tranen in mijn ogen van geluk. Een maand na de operatie ben ik weer dagelijks 4-5 kilometer gaan lopen met onze hond Faya. Op dit moment, november loop ik weer tochtjes tot 12 km. Het plan is om na de Vierdaagse van 2023 terug te komen voor de linker!

Op de foto’s de finish van mijn 9e Vierdaagse + 2 dagen na de operatie mijn eerste rondje buiten.