Innovatieve chirurgische methode voor incontinentie door Urogynaecoloog Dr. Muctar.

De noodzaak voor een stoma dreigt, maar de 56-jarige Sonja Birkengrund besluit om een innovatieve chirurgische methode te ondergaan bij urogynaecoloog Dr. Sidi Muctar in Helios Klinikum in Krefeld. De oma van 7 kleinkinderen leeft nu geheel zorgeloos.

Sonja Birkengrund leidt al jaren aan een problematische spijsvertering en stoelgang (alleen mogelijk met behulp van laxeermiddelen). Na de geboorte van haar derde kind op 31-jarige leeftijd werd haar baarmoeder verwijderd wegens vleesbomen. Door deze operatie begonnen de problemen in de buik. Ondertussen kreeg ze ook bekkenbodemproblematiek en ontwikkelde ze een blaasledigingsstoornis. Het dagelijkse leven van de vrolijke, actieve vrouw veranderde snel: “omdat ik nooit het gevoel had dat ik mijn blaas kon legen, was ik altijd op zoek naar een toilet, ik kon niet ontspannen en ik had pijn bij het plassen. Het intieme leven met mijn man werd ook aangetast door mijn klachten.”

Vele jaren geleden werd er een groot deel van de darm verwijderd. Vanwege weefselzwakte hebben zich divertikels gevormd zodat ze bij elke stoelgang moet persen. Het persen verslechtert de situatie alleen maar: gevoelige zenuwen worden samengedrukt wat ernstige pijnen als gevolgen heeft. Omdat haar kwaliteit van leven achteruitgaat als gevolg van de darm- en blaasproblemen, besluit Sonja Birkengrund uitgebreide diagnostiek te ondergaan bij de verschillende gespecialiseerde afdelingen van Helios Klinikum Krefeld. De enige oplossing is zowel voor de artsen als de patiënt geen goede oplossing. “Op 56-jarige leeftijd een stoma kon ik gewoonweg niet accepteren.”

Onlangs is ze bij Dr. Sidi Muctar geweest op de Urogynaecologie afdeling, een relatief nieuwe afdeling. Dr. Muctar is al meer dan 18 jaar gespecialiseerd in vrouwenincontinentie. “Elke patiënt heeft andere anatomische oorzaken voor hun probleem, daarom hebben we altijd individuele oplossingen nodig”, geeft Dr Muctar aan. In Duitsland werken veel chirurgen met matjes die de bekkenbodem optillen en stabiliseren. Dr Muctar weet echter dat hoe minder lichaamsvreemde materialen gebruikt worden, hoe lager het risico op complicaties is. Bij Mevrouw Birkengrund gebruikte hij een elastische band en eigen weefsel die als een waslijn gespannen wordt. De operatie duurde slechts anderhalf uur en werd uitgevoerd via de vagina. De Urogynaecoloog heeft eigen chirurgische methoden ontwikkeld waarbij zo min mogelijk wordt ingegrepen, waardoor er niet ergens anders problemen ontstaan.

“De levensvreugde is terug”, zegt Sonja Birkgengrund. Ik kan elke vrouw aanraden om op tijd hulp te zoeken en niet in stilte te lijden. Als ik met mijn kleinkinderen in de speeltuin sta, wil ik er niet alleen naast zitten, ik wil ook zelf op de trampoline, lacht de oma van zeven kleinkinderen. Ik wil genieten van mijn leven, fietsen, zwemmen, reizen met mijn man, gewoon alles doen wat leuk is. Ik ben blij dat ik eindelijk pijnvrij ben en weer van het leven kan genieten.