MAKO knieoperatie

Als ontwerper van textielmachines heeft Hans-Peter Schmitz de halve wereld rondgereisd. De 81-jarige heeft ook privé veel gereisd, lange fietsvakanties waren zijn passie samen met zijn vrouw Roswitha. 
500 kilometer in een week waren niet ongewoon, de bagage altijd bij je. Wanneer de pijn in zijn knie hem verhindert normaal te lopen, besluit hij zich te laten opereren op de Ortho-Campus.

Hij is de tweede patiënt die ooit met het nieuwe systeem is geopereerd door Prof. Dr. med. Clayton N. Kraft, Chefarzt der Klinik für Orthopädie, Unfall- und Handchirurgiehoofdarts, in het Helios Cäcilien Ziekenhuis in Hüls. 
“Twee weken voor mijn operatie, eind april, belde de professor me op en vroeg of ik me kon voorstellen dat ik geopereerd zou worden met behulp van een robot. 
Ik was het er vrij spontaan mee eens", aldus Hans-Peter Schmitz. “Tijdens mijn vijf dagen in de kliniek was er toevallig een demotruck ter plaatse om de operatie te presenteren. 
Ik ging met krukken naar beneden en bekeek het systeem.” 
Voor iemand met technische vaardigheden als Schmitz wordt het snel duidelijk: “Hiermee geeft de chirurg de scepter niet op, zijn behandeling wordt alleen maar preciezer. 
Alles is wonderwel gelukt. Ik heb geen pijn of een vreemd lichaamsgevoel met het nieuwe kniegewricht ”.

De grootvader van drie blijft fit met dagelijkse gymnastiek en de wekelijkse cardiosportgroep. “Deze zaterdag hebben we samen 25 kilometer gefietst. Dat was voor mij helemaal geen probleem. 
Ik had makkelijk door kunnen gaan', vat de chauffeur uit Krefeld samen. 
De typische artrosepijn was met de operatie weg, een paar weken na de operatie heeft hij geen pijnstillers meer nodig en beweegt hij zich lenig en soepel alsof hij twintig jaar jonger is.

“De MAKO stelt ons chirurgen in staat om het nieuwe gewricht met extreem hoge precisie te positioneren en de optimale spanning van de knie te bepalen. 
We brengen de prothese pas in als het kniegewricht is uitgelijnd en de spanning is aangepast. 
Over het algemeen kunnen we te werk gaan op een manier die nog beter is voor weefsel en botten. 
Beide hebben een positief effect op de regeneratietijd en duurzaamheid", zegt prof. Kraft over zijn nieuwe 'assistent'. 
"Ervaringen zoals die van de heer Schmitz bevestigen dat ook oudere patiënten snel herstellen van de operatie en de kwaliteit van leven terugkrijgen."

De pijn is weg, ik kan eindelijk weer lange fietstochten maken

Simon Erath/Helios Klinikum Krefeld