100e PAE: Patiënten en artsen hebben baat bij de competentie van Krefeld

Prostaat arteriële embolisatie, of kortweg PAE, is een nieuwe interventietherapie-optie voor goedaardige prostaatvergroting. In Helios Klinikum Krefeld werd de 100e patiënt onlangs met deze methode behandeld. 
Het lokale prostaatcentrum is een van de belangrijkste instellingen in Duitsland, waarvan er zeer weinig met vergelijkbare ervaring zijn. Prof. Marcus Katoh en Dr. Peter Schott geven hun kennis ook graag door aan collega's uit andere ziekenhuizen die uit heel Duitsland naar de Nederrijn komen om de procedure te leren. 

De verantwoordelijke radiologen creëren een driedimensionaal angiografisch beeld van zelfs de kleinste takken van de bloedbaan voor de planning van de ingreep.  Deze haarscherpe 3D-beelden stellen de interventionele artsen in staat om met hoge precisie de filigraan prostaatslagaders te penetreren. 

"Via een kleine liesbreukopening brengen we een microkatheter onder röntgencontrole in de vaten naar de bekkenorganen.  Van daaruit komen we in de fijn vertakte slagaders die de prostaat van zuurstof en voedingsstoffen voorzien", legt Prof. Katoh uit. 

Zij gebruiken deze transportroute om speciale microbolletjes te enten tot de bloedstroom stopt.  Als gevolg van dit tekort sterft het klierweefsel.  De prostaat krimpt en de druk op de plasbuis neemt geleidelijk af. De prostaat krimpt en de druk op de plasbuis neemt geleidelijk af.