Minimaal 1000 invasieve darmresecties staan voor ervaring en veiligheid.

Met overtuiging minimaal invasief - dat is het credo van hoofdarts Priv.-Doz. Dr. Christoph Wullstein welke sinds 2009 consequent gespecialiseerd is in algemene en viscerale chirurgie.

In het Helios Klinikum Krefeld wordt 96 procent van alle geplande ingrepen in de darm uitgevoerd met behulp van minimaal invasieve technieken, en in juni wordt de 1000ste minimaal invasieve darmresectie uitgevoerd. De voordelen van kijkbuischirurgie zijn wetenschappelijk bewezen. Bij een lagere complicatiegraad, minder bloedverlies en pijn na de operatie, is de tijdelijke verzwakking die gepaard gaat met een operatie ook minder uitgesproken na een minimaal invasieve ingreep dan na een open chirurgische ingreep. Naast deze kortetermijnvoordelen is nu bekend dat het gebruik van minimaal invasieve procedures op een ervaren manier bij oncologische darmaandoeningen leidt tot een verbeterd langetermijnresultaat (kankergerelateerde overleving op lange termijn). 

"Dit blijkt uit bevolkingsgerelateerde analyses van darmoperaties in Zuid-Duitsland. Minimaal invasief geopereerde patiënten hebben een overlevingsvoordeel ten opzichte van openlijk geopereerde patiënten. Na vijf jaar bedraagt het verschil 12 procent bij rectumkanker en 11 procent bij darmkanker, beschrijft Chefarzt Priv.-Doz. Dr. Wullstein. "Deze gegevens zijn vrij nieuw, maar onderstrepen de huidige waarde van deze zorgvuldige technieken in de behandeling van darmkanker.

Aan de andere kant zijn minimaal invasieve procedures moeilijker te leren dan open operatie procedures. De noodzakelijke veiligheid in complexe procedures vereist vele jaren ervaring. "Al onze chirurgen hebben deze ervaring de laatste jaren opgedaan in een continu leerproces. Als team hebben we nu de 1000ste laparoscopische darmresectie uitgevoerd", zegt de belangrijkste arts over het specialisatieproces. Dit weerspiegelt ook de deelname van de kliniek aan de ontwikkeling van gestandaardiseerde chirurgische procedures voor zeer complexe darmoperaties, die momenteel door een landelijke groep van deskundigen worden ontwikkeld.       

De Kliniek voor Algemene, Viscerale en Minimaal Invasieve Chirurgie heeft zich de afgelopen tien jaar onder leiding van Priv.-Doz ontwikkeld. Dr. Christoph Wullstein is gespecialiseerd in minimaal invasieve chirurgische technieken en het operatief verwijderen van goedaardige en kwaadaardige aandoeningen van het gehele maagdarmkanaal. Naast de darmverwijdering worden slokdarm- en gastricectomie alsmede de verwijdering van delen van de lever en de alvleesklier meestal minimaal invasief uitgevoerd.

Bron: https://www.helios-gesundheit.de/kliniken/krefeld/unser-haus/aktuelles/detail/news/1000-minimalinvasive-darmresektionen-stehen-fuer-erfahrung-und-sicherheit/