Versterking op de oncologie afdeling door chefarts: Dr. Ali Nuri Hünerlitürkoglu.

Sinds januari 2020 is Dr. Ali Nuri Hünerlitürkoglu als chefarts verantwoordelijk voor de interne oncologie en haematologie in Helios Klinikum in Krefeld.

Moderne oncologie is interdisciplinair teamwerk, er is specialistische kennis voor nodig en het vereist een netwerk met ervaren specialisten die continu kennis uitwisselen en de laatste ontwikkelingen op wetenschappelijk niveau bijhouden.

Het Helios Oncologisch Centrum (HOZ) breidt dit centrum verder uit nadat ze in 2017 gecertificeerd zijn door de Duitse vereniging voor kanker. “We zijn enorm blij dat we met de komst van Dr. Hünerlitürkoglu, een uiterst competente en nationaal bekende tumorspecialist in ons team hebben. Gezamenlijk combineren we onze ervaringen en expertise, om de moderne technieken van kankergeneeskunde volledig te kunnen benutten voor onze patiënten" verklaart Prof. Dr. Thomas Frieling, directeur van de medische kliniek. In de toekomst zullen deze twee artsen verantwoordelijk zijn voor de gastro-intestinale oncologie (maag-, darm-, slokdarm- en pancreaskanker).

Hemato-oncologie is een vakgebied binnen de interne geneeskunde, dat zich bezighoudt met de diagnose en therapie van goedaardige en kwaadaardige ziekten van het hematopoïetische (leukemie) en lymfatische (lymfklierkanker, lymfoom) systeem. Dr. Hünerlitürkoglu werd al snel gefascineerd door het werken met de microscoop. Later verdiepte hij zich ook in het ontstaan van de ziekten op wetenschappelijk niveau. Buiten de specialistische vereisten kwamen ook de psychische uitdagingen, die veel empathie vereisen. Het was een zeer leerzame tijd. Het daagt me elke dag opnieuw uit, legt de 51-jarige uit, die sinds 1988 met zijn gezin in Düsseldorf woont.

Na zijn studie geneeskunde aan de Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf en zijn aansluitende promotieonderzoek naar  de moleculair-genetische bijzonderheden van darmtumoren (1999), voltooide hij in 2003 ook zijn verdere opleiding als specialist in de interne geneeskunde. Als Oberärtz was hij meer dan 10 jaar mede verantwoordelijk voor de voorbereiding, implementatie en nazorg van stamceltransplantaties. In 2005 ontving Dr. Ali Nuri Hünerlitürkoglu de erkenning voor hematologie en interne oncologie en in 2009 een aanvullende kwalificatie in de palliatieve geneeskunde. Nadat hij van 2006-2015 in Neuss de afdeling hematologie / oncologie, de oncologische polikliniek en de poliklinische revalidatie leidde, werd hij medisch directeur van een groot medisch zorgcentrum voor hematologie en oncologie in Düsseldorf. “Hier merkte ik al snel dat mijn manier van werken  in een goed functionerend ziekenhuis voordelen heeft. Hier in Krefeld zijn alle kerncompetenties beschikbaar op één locatie. Dat maakt het werk voor een hemato-oncoloog zeer aantrekkelijk" legt de tumorexpert uit over zijn vertrek  naar Krefeld, aan de andere kant van de Rijn.

Als chef-arts  is hij al zeer actief betrokken. In nauw overleg met alle betrokkenen wil hij de  kliniek inrichten als een hematologisch centrum en onderdeel van een regionaal netwerk. Dr. Ali Nuri Hünerlitürkoglu wordt momenteel ondersteund door drie toegewijde Oberärtzinnen en twee assistent-artsen.

In 1985 was Krefeld zijn eerste ervaring en contact met het Rijnland. “Ik reisde met mijn vader van Wilhelmshaven naar de wedstrijd van Bayer Uerdingen tegen Galatasaray Istanbul. We hebben toen met 0-2 verloren, herinnert de vader van twee zich met een knipoog." Zijn vrije tijd brengt hij door met zijn familie. Als de kinderen in bed liggen, luistert hij graag naar muziek: ”muziek is het brood voor de ziel”.