Arthroscopie schouder

Wat is een arthroscopie van de schouder

Een arthroscopie van de schouder, ook wel een kijkoperatie genoemd, is een minimaal invasieve chirurgische ingreep. Deze ingreep word door orthopedische chirurgen gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen van de schouder zoals rotatorcuffletsel, peesscheuren, kraakbeenaandoeningen, schouderinstabiliteit en gescheurde banden.

Tijdens de kijkoperatie van de schouder wordt een kleine camera, een arthroscoop genaamd, in het schoudergewricht ingebracht. Via de camerabeelden kan de chirurg de oorzaak van de schouderpijn diagnosticeren en behandelen. Omdat de arthroscoop en de chirurgische instrumenten klein zijn, kan uw chirurg zeer kleine incisies (sneetje) gebruiken in plaats van de grotere incisie die nodig is voor de open chirurgie. Dit resulteert in minder pijn voor patiënten en verkort de tijd die nodig is om te herstellen.

Hier kunt u terecht voor uw arthroscopie van de schouder

Meest voorkomende schouderoperaties

Waarom heb ik een arthroscopie van de schouder nodig?

Uw arts kan een schouderartroscopie aanbevelen als u een pijnlijke aandoening heeft die niet reageert op een niet-chirurgische behandeling. Niet-chirurgische behandelingen zijn rust, fysiotherapie, medicijnen / injecties waardoor de ontstekingen en pijn kunnen verminderen. Een ontsteking is een normale reactie van uw lichaam op letsel. Dit gaat in de meeste gevallen gepaard met een zwelling, pijn en stijfheid.

Overmatig gebruik en leeftijdsgebonden slijtage zijn verantwoordelijk voor de meeste schouderklachten. Veel voorkomende arthroscopische behandelingen zijn:

  • behandeling van bursitis / inklemming (impingement) door middel van een Neerplastiek. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk ruimte te maken tussen het schouderdak en de schouderkop door een beetje bot weg te halen zodat de pezen en de slijmbeurs meer ruimte krijgen
  • reparatie van een Cuffruptuur: dit is een scheur in een van de pezen, meestal de supraspinatuspees
  • stabilisatie van de schouder als deze vaak uit de kom gaat
  • verwijderen van verkalkingen
  • de behandeling van een frozen shoulder

Minder gebruikelijke aandoeningen zoals het fractuurherstel en de verwijdering van cystes kunnen ook worden uitgevoerd met behulp van een arthroscoop. Sommige chirurgische ingrepen, zoals een schouderprothese, vereisen nog steeds een open operatie. Een arthroscopie van de schouder wordt onder algehele narcose uitgevoerd. De operatie duurt gemiddeld ½ - 1 uur. Voor wat betreft de operatietechniek hebben de open methode en de arthroscopie vergelijkbare resultaten.

Voordelen van een arthroscopie

Wanneer u last van uw schouder heeft als gevolg van schade of ontstekingen, dan is in veel gevallen een operatie nodig. Een arthroscopie is een minimaal invasief alternatief om de schouder te herstellen. De voordelen van een arthroscopie van de schouder: 

  • er is een snellere genezing in vergelijking tot standaard operaties
  • er zijn minder littekens en littekenweefsel, zodat u een betere beweging in uw arm en schouder krijgt.
  • er is minimaal bloedverlies dus minder blauwe plekken en pijn tijdens het herstel.

Wat gebeurt er tijdens een schouderarthroscopie?

De operatie start met een narcose, de chirurg maakt kleine incisies rond uw schoudergewricht en de arthroscoop wordt ingebracht. Dit is een kleine camera die uw chirurg gebruikt om in uw schoudergewricht te kunnen kijken.

De chirurg zal het schoudergewricht onderzoeken door op een monitor naar de beelden van de arthroscoop te kijken. Als er schade aan uw schouder is zal deze met behulp van chirurgische instrumenten hersteld worden. Uw chirurg zal ook het beschadigde weefsel verwijderen c.q. herstellen. De arthroscopie van de schouder duurt vaak minder dan een uur. De duur van de ingreep is afhankelijk van de aard van het letsel.

Herstel 

Het duurt meestal enkele weken om te herstellen van een arthroscopie van uw schouder. De meeste mensen krijgen daarna weer de volledige beweging van hun schouder terug, maar dit kan enkele maanden duren. Uw hersteltijd is afhankelijk van de soort ingreep die uitgevoerd is. Meestal is het nodig dat er na de operatie een mitella gedragen wordt. Dit houdt uw schouder in de juiste positie om goed te herstellen en vermindert de pijn en zwelling.

De fysiotherapeut zal u enkele oefeningen aanbevelen. Door deze regelmatig uit te voeren, helpt u uw schouder te genezen en kunt u sneller herstellen.