Chronisch Totale Occlusie (CTO)

Chronische Totale Occlusie (afsluiting) van de kransslagaders is een veelvoorkomend probleem bij mensen met coronaire hartziekten. Circa 20 % van de personen met ziekte van de kransslagaders heeft een volledige afsluiting van 1 van de 3 kransslagaders. Chronisch afgesloten kransslagaders (CTO) kunnen tegenwoordig  worden heropend met moderne kathetertechnologie. In Helios Klinikum Krefeld zijn de wachttijden voor deze behandeling kort.

CTO behandeling als alternatief voor Bypass-operatie

Deze behandeling is een alternatief voor de bypass-operatie. De chronisch volledige afsluiting van de kransslagader kon lange tijd niet worden behandeld. Soms kreeg men een open hartoperatie met bypass, om met een omleiding toch nog bloed in het vat te krijgen. Sinds 2009 is er een nieuwe dottermethode. Deze dottertechniek gaat via de kleine bloedvaatjes die vanuit een andere kransslagader de afgesloten kransslagader voorzien van bloed. Zo kan men bij de afsluiting komen en  de normale bloedtoevoer naar het hart herstellen. Het succespercentage van deze CTO-behandeling is ongeveer 90%. Met name voor oudere patiënten of patiënten met een verhoogd risico is deze katheter-geassisteerde heropening een alternatief voor openhartchirurgie.  

CTO in Helios Klinieken Krefeld

De heropening (rekanalisatie) van chronische coronaire occlusies (CTO afgekort) wordt uitgevoerd bij het Hartcentrum Niederrhein in Krefeld door een ervaren cardiologisch team, die de modernste apparatuur tot hun beschikking heeft. Via de liesslagader voert de cardioloog één of twee katheters in naar de kransslagaders. Met behulp van een contrastmiddel, waardoor de vaten zichtbaar worden op het röntgenbeeld, kunnen de afsluitingen worden gelokaliseerd, gerekanaliseerd  en vervolgens geleidelijk worden verwijd met een ballonnetje. Gewoonlijk gebruiken wij, naast de verwijding met een ballon, ook een stent om een nieuwe afsluiting te voorkomen. Wij bespreken met u de voor u meest geschikte behandeling. De keuze welke behandeling dit is ligt er bijvoorbeeld ook aan of er slechts één of meerdere bloedvaten aangetast zijn, of dat er andere ziekten zijn of dat u eerder een hartoperatie heeft gehad.

Wachttijden voor CTO-behandeling

De wachttijd voor een CTO-behandeling in het klinikum Krefeld, vlak over de Nederlande grens bedraagt circa 4 weken. 

De voordelen van Helios Klinieken

Als Nederlandse patiënt kunt u goed terecht bij Helios Klinieken omdat wij Nederlands sprekende werknemers in dienst hebben. Zij zullen u vóór, tijdens en na de behandeling begeleiden zodat u goed wordt geïnformeerd. Als u vragen heeft over onze behandelingen of over een van onze behandelmethoden kunt u contact met ons opnemen. Onze Nederlandstalige medewerkers informeren u graag over de mogelijkheden binnen ons zorgaanbod

Onze specialist(en) voor Chronisch Totale Occlusie (CTO)

Prof. Dr. med. Alexander Bufe Chefarts cardiologie en intensive care geneeskunde