Gynaecologie Oncologie

Gynaecologische oncologie: twee levens redden in een noodgeval

Innovatieve, multimodale kankertherapieën behouden het leven en de kinderwens

Gynaecologiebehandelt ziekten van de vrouwelijke geslachts- en voortplantingsorganen en omvat ook de verloskunde. Oncologie houdt zich bezig met kankertherapieën.

In de gynaecologische oncologie zijn de meeste patiënten in de tweede helft van hun leven, maar wanneer jonge vrouwen baarmoederhalskanker krijgen, staat niet alleen hun eigen leven op het spel: de diagnose betekent vaak ook afscheid nemen van een eventuele kinderwens.

Levensbehoud - in twee opzichten - is wat Prof. Dr. Michael Friedrich, hoofdgeneesheer van de kliniek voor gynaecologie en verloskunde in het Helios Klinikum, elke dag drijft. Hij gaat de uitdaging aan met grote specialistische kennis en empathie, de nieuwste technologie en een uitgebreid team van experts.

 

Interventie in de vroege stadia

Met de Da Vinci Xi, beschikken prof. Michael Friedrich (r.) en senior arts Dr. Jörg Stunneck momenteel over de modernste technologie die voorhanden is.
Baarmoeder-, baarmoederhals- en eierstokkanker: jaarlijks krijgen ongeveer 30.000 vrouwen in Duitsland deze vormen van kanker. Ze zijn eigenlijk gemakkelijk te behandelen, zoals Friedrich bevestigt: “In de vroege stadia, wanneer de kanker lokaal nog beperkt is, gebruiken we minimaal invasieve methoden zoals chirurgie met het DaVinci-systeem. Een bijzonder voordeel van de DaVinci is, naast de grote precisie en mobiliteit van de instrumenten, de vergroting van het krappe operatieveld dankzij de speciale optiek. Het vereenvoudigt ook de identificatie van de zogenaamde schildwachtklieren, waarvan de verwijdering een essentiële factor is bij de behandeling van kanker van de baarmoeder”.

Onze specialist(en) voor Gynaecologie Oncologie

Prof. Dr. med. Michael Friedrich Direktor der Klinik für Frauenheilkunde und Geburtshilfe

Late diagnose - ondanks preventieve maatregelen

In werkelijkheid wordt echter met name eierstokkanker vaak laat gediagnosticeerd. “Het is verraderlijk omdat het lange tijd asymptomatisch blijft. Vaak helpt alleen de volledige verwijdering van de baarmoeder, eierstokken, lymfeklieren en organen die al zijn aangetast. Baarmoederhalskanker daarentegen wordt door de jaarlijkse screening wel vroeg ontdekt, maar niet alle vrouwen maken er gebruik van. Als ze dan met klachten naar de dokter gaan, is het niet ongebruikelijk dat ze in een vergevorderd stadium zijn. Bij deze operaties, die we meestal met een klassieke abdominale incisie uitvoeren, is nauwkeurige analyse van het tumorweefsel belangrijk", legt Friedrich uit.
“De patholoog gebruikt moleculair biologische markers om de eigenschappen en groeisnelheid van de tumor te bepalen. Op deze manier kan een op maat gemaakte, individuele therapie worden samengesteld, die niet alleen chirurgie kan omvatten, maar ook innovatieve, gerichte therapieën, chemotherapie of bestralingstherapie. Daarnaast beschikken de artsen bij de behandeling van eierstokkanker over de  HIPEC behandeling, een chemotherapeutische spoeling van de buikholte, waarmee onzichtbare tumorcellen kunnen worden gedood en daarmee de verdere verspreiding van de ziekte kan worden tegengegaan.

Kinderen willen krijgen en de baarmoeder houden

Eerdergenoemde vormen van kanker komen in de regel voor vanaf 60 jaar, maar er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als het genetisch bepaald is. Deze gevallen zijn bijzonder ingrijpend omdat ze vaak een onvervulde kinderwens in de weg staan of zelfs optreden tijdens de zwangerschap. Dan is vooral de expertise en ervaring van een gespecialiseerd team en een multimodaal behandelaanbod gewenst. Om altijd up-to-date te zijn, is Friedrich betrokken bij de gerenommeerde internationale specialistische vereniging "Society of Pelvic Surgeons", waarin gynaecologen hun ervaringen delen, of deelnemen aan studies van de Berlijnse Charité. “Een 31-jarige patiënte kwam bij mij met de diagnose baarmoederhalskanker. Ze was wanhopig omdat haar droom om moeder te worden op het punt stond uit elkaar te spatten als een zeepbel. Een andere kliniek adviseerde haar om haar baarmoeder te laten verwijderen, maar de grootte en het type tumor lieten een andere behandeling toe. Op deze manier waren we in staat om de baarmoeder te behouden en ook de kans om een ​​kind te krijgen. Zes maanden na de operatie werd de patiënte echt zwanger”, lacht de gynaecoloog. “Tijdens de zwangerschap en bevalling is ze door ons goed verzorgd, omdat de kans op complicaties of een miskraam na zo’n operatie beduidend groter is. De inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen: vandaag is de jonge vrouw de gelukkige moeder van twee gezonde kinderen."

Eierstokkanker tijdens de zwangerschap

Nog dramatischer is het als bijvoorbeeld eierstokkanker tijdens de zwangerschap wordt ontdekt. Maar ook hier biedt de moderne geneeskunde nieuwe kansen. Onder speciale omstandigheden kan gynaecologische oncologie de groei van kanker vertragen met chemotherapie en de eierstokken en de baarmoeder behouden voor de duur van de zwangerschap. Friedrich kan ook over zo'n geval rapporteren: “Na de diagnose heeft een aanstaande moeder de bewuste keuze gemaakt om misschien maar een korte periode van het moederschap mee te maken dan een leven te leiden zonder deze ervaring. We hebben haar tijdens de zwangerschap van heel dichtbij behandeld en geobserveerd. Alles ging goed: ze beviel van een gezond kind, we voerden de operatie uit die geschikt was. De jonge vrouw is tot op de dag van vandaag kankervrij gebleven”, vertelt de chefarts.  Dit zijn ontroerende prestatie-ervaringen die onvermoeibare inspanningen, elke gezamenlijke inspanning en de vaak vermoeiende uren in de operatiekamer de moeite waard maken - voor dochters, moeders en grootmoeders.