Da-Vinci Xi- robotoperatie

operatiesysteem bij minimaal invasieve ingrepen voor kankerpatiënten

Robotondersteunde chirurgie is sinds eind 2019 een integraal onderdeel van het Helios Oncologisch Centrum. Met het Da Vinci operatie systeem staat chirurgen in de kliniek momenteel de modernste technologie voor minimaal invasieve ingrepen ter beschikking. Vooral kankerpatiënten met tumoren van de inwendige organen profiteren van de uiterst precieze, vierarmige chirurgische assistent.

De robot is inmiddels een ingeburgerd instrument voor verschillende specialismen. Deze hoogwaardige medische technologie met het Da Vinci Xi-systeem vond begin 2020 ook zijn weg naar de Helios-kliniek in Krefeld. Ze geeft een ervaren chirurg een instrument om nauwkeuriger en voorzichtiger mee te werken. "Vergeleken met open en conventionele laparoscopische ingrepen, kunnen veel chirurgische stappen met een nog grotere nauwkeurigheid worden uitgevoerd", legt prof. Dr. Martin Friedrich, chefarts urologie, de voordelen uit. “De instrumentarmen zijn aanzienlijk flexibeler. Dit maakt complexe bewegingen, vooral in moeilijk of moeilijk bereikbare gebieden, gemakkelijker en nauwkeuriger. "

Het systeem van robotondersteunde chirurgie bestaat uit een console met een videoscherm, een computertoren en een patiëntenwagen. Op de console bedient de operator de instrumenten die aan de patiëntenwagen zijn bevestigd via handgestuurde handsensoren. Met het voetpedaal kan hij wisselen tussen de robotarmen. De besturing wordt gecommuniceerd via de computertoren, die fungeert als tussenpersoon tussen de componenten. Op deze manier worden alle bewegingen in realtime met millimeterprecisie overgebracht naar de instrumentarmen. De “robot” (telemanipulator) beweegt niet automatisch of zelfstandig: integendeel: onvrijwillig trillen van de handen bij langere belasting wordt gecompenseerd.

“De 3D-videotransmissie in HD-kwaliteit geeft ons een ideale dieptewaarneming en gedetailleerd zicht op de fijnste structuren zoals vaten, zenuwen en tumordelen. Het camerasysteem maakt een vergroting tot tien keer mogelijk, waardoor we beter en dieper in het operatiegebied kunnen komen ”, legt Priv.-Doz  Dr. Christoph Wullstein uit, chefarts van de algemene en minimaal invasieve chirurgie, gefascineerd door deze techniek.

Symbiose voor maximale behandelkwaliteit

Elke robotondersteunde operatie wordt uitgevoerd door een speciaal opgeleid chirurgisch team.

Toepassingsgebieden

In de toekomst zal het mogelijk zijn om een ​​driedimensionaal computertomografiebeeld samen te voegen met het echte chirurgische beeld. “Dit is technisch haalbaar. Bij nierchirurgie, bijvoorbeeld, maakt deze picture-in-picture-techniek het mogelijk om de locatie van een tumor in de nier en belangrijke en zachte structuren nauwkeurig weer te geven en te bepalen ”, legt prof. Martin Friedrich de volgende stap uit. Welke chirurgische methode een patiënt krijgt, is geheel individueel. In sommige gevallen zijn conventionele chirurgische procedures nuttiger. In het colon- en prostaatkankercentrum van de Helios-kliniek in Krefeld omvat het Da Vinci Xi-systeem de volgende behandelingen die met de Da Vinci Xi kunnen worden uitgevoerd:

  • Chirurgische rectale resectie
  • colonresectie
  • Alvleesklierresectie
  • Slokdarmresectie
  • Maagresectie
  • Verwijdering van de prostaat (prostatectomie)
  • Verwijdering van de nieren
  • Verwijdering van nierdelen
  • Renale bekkensculpturen
  • Cystectomieën

Onderschrift: Het Da Vinci Xi-systeem kan de fijne bewegingen van de chirurg nog nauwkeuriger en voorzichtiger uitvoeren.