Littekenbreuk

Wat is een littekenbreuk?

Een littekenbreuk is een onderhuidse breuk van de buikwand op de plek van een litteken. Op deze plek is als gevolg van de breuk een zwelling te zien in de buikstreek. Het litteken is waarschijnlijk een overblijfsel van een eerdere operatie waarbij er een opening in de buikwand is gemaakt. Het is belangrijk om een littekenbreuk zorgvuldig te laten bekijken om een goede inschatting te maken van de risico’s en of er een eventuele behandeling nodig is.

Littekenbreuk symptomen

In vergelijking met een liesbreuk of een navelbreuk is een littekenbreuk minder ernstig en vaak ook minder pijnlijk. Het kan desalniettemin zeer vervelend zijn. In de meeste gevallen is een littekenbreuk een zwelling met een uitstulping gevuld met vet. In dit geval is er geen acuut risico voor de gezondheid aanwezig. In sommige gevallen komt het voor dat inwendige organen zich een weg banen door de buikwand, waardoor er een uitstulping zichtbaar is die veroorzaakt wordt door een stukje darm. Het kan zijn dat er een stukje darm klem zit waardoor de darmdoorstroom wordt belemmerd. In dit geval is een hersteloperatie altijd noodzakelijk.

Veel voorkomende symptomen van een littekenbreuk zijn:

  • Drukkend gevoel in de buikstreek
  • Branderig gevoel in de buikstreek
  • Pijn rond de zwelling
  • Een opgeblazen gevoel
  • Rugklachten (meestal bij een grotere uitstulping)
  • Rode verkleuring van de huid rondom de zwelling

Hoe ontstaat een littekenbreuk

Een operatie in de buikstreek laat altijd een litteken achter in de buikwand. Dit litteken is vooral de eerste maanden na de operatie een zwakke plek. Bij inspanning kan het zijn dat het spierweefsel om het litteken (nog) niet voldoende is aangegroeid. Bij hoesten of zwaar tillen ontstaat er druk in de buikholte waardoor het kan gebeuren dat er een littekenbreuk ontstaat.

Hier kunt u terecht voor de behandeling van een littekenbreuk:

Littekenbreuk operatie

Vooral wanneer er pijnklachten zijn, de zwelling niet verdwijnt is of roodheid van de huid aanhoudt, is een operatie gewenst. Tijdens de operatie van een littekenbreuk wordt het litteken in de buikwand geopend en wordt er een matje onder geplaatst. Dit zorgt voor ondersteuning van het zwakke littekenweefsel waardoor een nieuwe breuk voorkomen wordt.

De voordelen van een operatie

Een littekenbreukoperatie heeft veel voordelen. Het grootste gedeelte van de patiënten wordt na een operatie niet meer getroffen door een littekenbreuk.

Andere voordelen van een littekenbreuk-operatie:

  • Minder pijnklachten
  • Een uitstulping wordt tegengegaan
  • Doorbloeding rond de breuk wordt verbeterd
  • Beweging is beter mogelijk