Navelbreuk

Wat is een navelbreuk?

Een navelbreuk is een uitstulping van het buikvlies ter hoogte van de navel. Deze ontstaat meestal op een zwakke plek in het buikvlies als gevolg van een eenmalige inspanning zoals hard niezen of hoesten, zwaar tillen of persen. Omdat een navelbreuk nooit vanzelf herstelt is een operatie meestal noodzakelijk.

De symptomen

Een navelbreuk is niet altijd pijnlijk. Meestal ontstaan de klachten bij hard hoesten, niezen of lachen. Ook bij zware inspanning en zwaar tillen kan een navelbreuk onstaan.

Symptomen van een navelbreuk die veel voorkomen:

  • Pijn in de buikstreek
  • Zwelling die uitpuilt bij de navel
  • Brandend gevoel rond de navel
  • Zeurend gevoel rond de navel

Het kan ook voorkomen dat er (delen) van organen, zoals de darmen, klem komen te zitten in de navelbreuk. Dit zorgt voor meer pijn dan wanneer er in de breuk voornamelijk vet aanwezig is. Wanneer een stukje darm in de breuk vastzit, is er sprake van een verhoogd risico en zal er altijd geopereerd moeten worden.

Hoe ontstaat een navelbreuk

Er zijn twee soorten navelbreuken te onderscheiden:

  • Een aangeboren navelbreuk: deze ontstaat meestal in het eerste levensjaar wanneer de zwakke plek in het weefsel rond de navel niet sterker wordt na het losknippen van de navelstreng
  • Een verworven navelbreuk: deze kan voorkomen bij zowel volwassenen als kinderen. Factoren die invloed hebben op het ontstaan van een navelbreuk zijn o.a zwangerschap, overgewicht, zware lichamelijke inspanning en veel en hevig hoesten

Omdat de buikwand rondom de navel op zijn dunst is, ontstaat er op deze plek gemakkelijker een breuk dan op andere plekken in de buikwand. Naast een navelbreuk zijn de littekenbreuk en de liesbreuk veel voorkomende breuken.

Navelbreuk bij Helios Klinieken

Heeft u een navelbreuk? Bij Helios kunt u uiteraard terecht voor een navelbreukoperatie. Onze kliniek heeft geen lange wachttijden.