Oncologie: met hightech en Fingerspitzengefühl

Nier- en prostaattumoren worden vaak behandeld met het DaVinci-systeem in Helios Krefeld.

De medische vooruitgang is vooral groot in de oncologie. Nieuwe therapieën, medicijnen en innovatieve technieken hebben de kans op herstel van vele soorten kanker duurzaam verbeterd. Zelfs als tumoren pas in een vergevorderd stadium worden gediagnosticeerd, is het nu mogelijk om de levensverwachting aanzienlijk te verhogen en de kwaliteit van leven te behouden.

Voorwaarden hiervoor zijn een breed scala aan diagnostische en therapeutische mogelijkheden en ervaren chirurgen die bij hun werk worden ondersteund door een team van specialisten uit verschillende vakgebieden. Zoals bij de Helios Klinikum Krefeld - ook in de urologie met een DKG-gecertificeerd prostaatkankercentrum, dat wordt geleid door prof. Dr. Martin Friedrich.

Minimaal invasieve prostatectomie

Het type kanker waarmee Friedrich in zijn werk het vaakst wordt geconfronteerd is prostaatkanker. Het staat bovenaan de lijst van de meest voorkomende mannelijke kankersoorten en komt vooral voor vanaf de 50 jaar. "De prostaat is niet ontworpen voor onze huidige levensverwachting", legt Friedrich uit. "Maar als de tumor tijdig wordt ontdekt, is de kans groot dat deze volledig kan worden verwijderd door middel van een prostatectomie."

Deze ingreep duurt twee tot drie uur en wordt uitgevoerd met het DaVinci-systeem "Deze minimaal invasieve methode met robotondersteuning is verreweg de beste voor de patiënt", legt Friedrich uit. De buikholte wordt "opgeblazen" met CO2 om een ​​optimale bewegingsvrijheid van de ingebrachte instrumenten en een onbelemmerd zicht op het operatiegebied te garanderen: een stap die ook bloedingen minimaliseert, wat op zijn beurt de daaropvolgende genezing bevordert. Patiënten die met de DaVinci worden geopereerd, mogen vaak op de tweede of derde dag na de operatie naar huis.

Er is een breed scala aan instrumenten beschikbaar

Als de prostaatkanker daarentegen al is uitgezaaid naar het omliggende weefsel, geeft Friedrich nog steeds de voorkeur aan de klassieke chirurgische methode met een buikincisie. "In sommige gevallen is het handig om het weefsel met je vingers te voelen om te bepalen hoever de tumor al is doorgedrongen", zegt Friedrich. “Bovendien is het bij gecompliceerde ingrepen, waarbij zowel hoge precisie als speciale kennis vereist is, soms nodig om een ​​meer voor de patiënt individuele weg in te slaan. Dit is beter mogelijk met een open operatie. "

Bij uitgebreide tumoren wordt de operatie vaak gecombineerd met aansluitende bestraling. "Het is niet eenvoudig om een ​​eerder bestraalde prostaat te opereren, maar extra bestraling na een operatie kan erg nuttig zijn", meldt het hoofd van de afdeling urologie. In het geval van tumorstadia van prostaatkanker die al vergevorderd zijn, is medicamenteuze behandeling de standaard. Hun doel: de productie van testosteron stoppen en zo de tumorgroei stoppen of de omvang ervan verkleinen. Bij uitzaaiingen worden chemotherapie en / of bestraling als behandelingen toegevoegd.

Er is ook grote vooruitgang geboekt bij het niercelcarcinoom

Voor Friedrich is het belangrijk om te wijzen op de samenwerking met de specialisten uit de bijbehorende vakgebieden: “moderne oncologie bestaat uit meerdere componenten en is een echte teamprestatie - van differentiatie in tumordiagnostiek tot nazorg. Op basis van jarenlange praktijkervaring geldt het volgende: hoe breder een kliniek is opgezet en ingericht, hoe groter de kans op succes. Vandaag zijn we zo ver dat we de behandeling niet alleen afstemmen op het type kanker, maar eigenlijk op de specifieke eigenschappen van de individuele tumor zelf.

Friedrich meldt ook soortgelijke ontwikkelingen bij het niercelcarcinoom: "De meeste patiënten komen bij ons door toevalsbevindingen in een vroeg stadium wanneer de kanker goed te behandelen is. De voordelen van een minimaal invasieve operatie met de DaVinci zijn enorm, meer dan bij andere operaties", meldt de hoofdarts urologie. “In tegenstelling tot de prostaat proberen we meestal niet het hele tumordragende orgaan te verwijderen, maar alleen de tumor. Omdat de nier zeer goed van bloed wordt voorzien, leidt het verwijderen van de tumor soms tot hevige bloedingen. Dit is niet het geval bij de DaVinci-methode vanwege de hogere precisie en mobiliteit van de instrumenten. Het trauma voor de patiënt is beduidend lager. "

Friedrich beschrijft de DaVinci verre van een wondermiddel. Voor hem is het een extra hulpmiddel dat een belangrijk facet toevoegt aan het operatieve spectrum van zijn kliniek. Zo heeft het eerder aangeschafte systeem zich waargemaakt, ook bij patiënten. "We merken dat we door deze technologie steeds vaker worden bezocht", meldt Friedrich, "maar we gebruiken het niet altijd maar alleen als het medisch gepast is." Bij het Helios Klinikum Krefeld is er geavanceerde medische technologie in de handen van ervaren artsen die een gemeenschappelijk doel nastreven: patiënten medisch succesvol behandelen.

Vertaling: Ans van Haperen, Zorgloket Duitsland
Afbeeldingsrecht: Helios