Voetorthopedie

Onze voeten moeten dagelijks hard werken. Ze moeten namelijk van 's ochtends vroeg tot ’s avonds laat ons hele lichaamsgewicht dragen, in de loop van ons leven zijn ze maar liefst vier keer om de aarde gelopen. Met zijn 26 botten, 32 gewrichten, 31 spiergroepen en 107 pezen en ligamenten zijn de voeten één van onze meest complexe bewegingsorganen. In plaats van ze te bedanken, dragen we vaak schoenen die te strak zitten of te hoog zijn, waardoor ze nog eens extra kilo’s met zich mee moeten slepen. Verkeerde schoenen, sportblessures, ongelukken, diabetes of stoornissen in de bloedsomloop kunnen blijvende schade aanrichten.

Voorvoetproblemen

Problemen met de voorvoet behoren tot één van de meest voorkomende klachten, met name de pathologische afwijkingen aan de grote teen, ook wel hallux valgus genoemd. Verkeerd schoeisel versterkt deze afwijkingen en beschadigt het grote teengewricht op de lange duur wat uiteindelijk tot artrose leidt. Afhankelijk van de ernst van de klachten, dient er soms voor een operatie gekozen te worden. Welke methode het meest geschikt is, hangt o.a. af van de eventueel aanwezige complicaties, de ernst van de teenafwijking, de mogelijke aanwezigheid van artrose en de leeftijd van de patiënt. Dankzij moderne chirurgische ingrepen zijn er steeds meer mogelijkheden voor behoud van de bewegingsvrijheid en om weer pijnvrij te worden. Het uiteindelijke doel is altijd om door een adequate behandeling de natuurlijke voetfunctie te herstellen.

Wij behandelen de volgende teenafwijkingen:

  • Hallux rigidus: uw grote teen doet pijn zodra deze belast wordt, het gewricht voelt ontstoken aan en u kunt zich steeds minder goed bewegen. Waarschijnlijk veroorzaakt hallux rigidus uw ongemak, dat wil zeggen artrose (gewrichtsslijtage) in het grote teengewricht. Bij ernstige vormen van artrose kan alleen een operatie nog uitkomst bieden. Het soort ingreep hangt van de ernst van de artrose af: als de botvorming niet te vergevorderd is, kunnen wij het extra bot aan het grote teengewricht verwijderen en er zo voor zorgen dat u beter kunt bewegen. Als de gewrichtsslijtage te ernstig is, kan men meestal alleen nog maar overgaan tot een volledige verstijving van het gewricht. Hoewel u uw teen dan niet meer kunt knikken, heeft u tijdens het lopen geen pijn meer. Andere manieren om uw klachten te behandelen, zijn het hele gewricht verwijderen en door een kunstgewricht vervangen.

  • Hallux valgus: de meest voorkomende problemen met de voorvoet ontstaan bij de grote teen. Met name vrouwen hebben last van een hallux valgus – ofwel een eeltknobbel onder de grote teen. Erfelijke aanleg, maar ook te hoog en te strak schoeisel bevorderen de vorming van zo´n eeltknobbel. Bij deze voetafwijking beweegt het eerste middenvoetsbeentje richting de buitenkant van de voet, waardoor het voorste gedeelte van de voet breder wordt. Tegelijkertijd knikt de grote teen naar binnen toe richting de middelste teen. Als inlegzolen en andere hulpmiddelen niet genoeg helpen, dan is uw grote teen al ernstig misvormd. Als u last heeft van ernstige pijn of artrose, dan helpt gewoonlijk alleen een operatie nog om de afwijking te corrigeren. Voor dit doel bieden wij verschillende chirurgische methoden aan, welke operatie daarvoor in aanmerking komt, hangt af van hoe ernstig de hallux valgus is. Met behulp van de operatie wordt de teen weer rechtgezet en verminderen of verdwijnen de symptomen.

  • Hamertenen en klauwtenen: ze behoren tot de meest voorkomende teenafwijkingen, zijn pijnlijk en visueel storend. Naast de kromming bezorgen pijnlijke drukpunten en likdoorns op de voet de patiënt veel last. Deze afwijkingen komen vaak samen met een spreidvoet (ook wel doorgezakte voet genoemd) en hallux valgus voor. Bij hamertenen is meestal het middelste teenkootje zo sterk omhoog geknikt dat het eindkootje als een hamer naar de grond wijst. Bij klauwtenen is het onderste teenkootje te veel gestrekt, terwijl het middelste en eindkootje gebogen zijn, daardoor maakt het puntje van de teen geen contact meer met de grond en buigt deze net als een klauw naar beneden. Bij een kleine afwijking kunnen goed passende schoenen de klachten meestal verminderen. Als de hamer- of klauwteen echter te ernstig afwijkt, is het bijna onmogelijk geschikte schoenen te vinden. Vroeg of laat ontstaat de vraag naar een operatieve correctie.

  • Kleermakersknook (bunion): net als bij hallux valgus kan ook het kleine teengewricht op een pijnlijk manier afwijken. De kleine teen wijst naar buiten en de buitenkant van de voet doet pijn. Met een Bunionette operatie kan dit veilig en effectief worden gecorrigeerd.

Middenvoetproblemen

Pijn bij het afrollen van de voet en aan de achterkant van de voet: een afwijking aan de middenvoet kan een enorme afbreuk doen aan de levenskwaliteit. Wij bieden bij middenvoetaandoeningen diverse behandelingen aan:

  • Behandeling van artrose aan de voetwortelbeentjes;
  • Verwijdering van botranden (osteofyten);
  • Verwijdering van ganglion, neuromen en andere neoplasma's;
  • Behandeling van de ziekte van Ledderhose;
  • Behandeling van plantaire fasciitis.

 

Achtervoetchirurgie

In de loop der jaren kunnen er voetafwijkingen ontstaan, wat het dagelijks leven sterk beperkt. Wij bieden u operaties aan om verschillende afwijkingen te verhelpen.

  • Verwijdering van een Haglundse exostose;
  • Verwijdering van chronisch ontstoken slijmbeurzen;
  • Platvoetcorrectie;
  • Zenuwbeknellingen verhelpen (tarsaal tunnel syndroom);
  • Vastzetten van de enkel;
  • Het verhelpen van peesafwijkingen;
  • Behandeling van peesrupturen.

 

Sportblessures

Veel beweging is gezond en goed voor het lichaam. Het kan echter ook snel tot blessures leiden. Wij behandelen de volgende blessures:

  • Achillespeesblessures;
  • Rupturen;
  • Achillespeespijn;
  • Chronische peesontstekingen;
  • Enkelblessures;
  • Teenfracturen;
  • Ligament-, pees-, kraakbeen- en botletsel.

 

Artroscopische ingrepen

Minimaal invasief en gewrichtssparend: dankzij kleine incisies kunnen verschillende voetverwondingen met een artroscopie snel en veilig behandeld worden. Wij verrichten artroscopische ingrepen aan de enkel voor de volgende afwijkingen:

  • Posttraumatische veranderingen;
  • Letsel zoals kraakbeenschade, kraakbeenvorming en de verwijdering van osteofyten.