Cataractoperatie (staaroperatie)

De cataractoperatie (staaroperatie, meestal grijze staar) is wereldwijd een van de meest uitgevoerde operaties en leidt tegenwoordig meestal tot het herstel van de normale gezichtsscherpte. Bij deze operatie wordt de troebele lens vervangen door een kunstlens d.m.v. kleine sneetjes in het hoornvlies.

Staar is een voornamelijk door ouderdom veroorzaakte vertroebeling van de lens die leidt tot vermindering van het zicht. In het cataractcentrum worden alle mogelijkheden van de moderne cataractchirurgie toegepast en wordt gebruik gemaakt van uiterst nauwkeurige diagnostische middelen. Door het gebruik van geavanceerde kunstmatige lenzen en de jarenlange en brede ervaring van de oogchirurgen wordt een succesvolle behandeling gegarandeerd.

Hier kunt u terecht voor uw staaroperatie

​​​​​​​De cataractoperatie

Na de lokale verdoving start de behandeling met een sneetje in het hoornvlies, de troebele lens wordt uit zijn kapsel gepeld en de nieuwe lens wordt geïmplanteerd. Het gebruik van geavanceerde kunstmatige ooglenzen en de jarenlange en brede ervaring van de oogchirurgen garanderen we een veilige behandeling van onze patiënten. De operatie wordt meestal uitgevoerd op poliklinische basis en onder lokale anesthesie. Bij patiënten met ernstige algemene aandoeningen of oogaandoeningen, die een verhoogd risico bij de chirurgische behandeling lopen, voeren wij de operatie ook klinisch uit. Eventuele complicaties na de operatie kunnen zo snel ontdekt en aangepakt worden.

Behandeling bij groene staar

Onder de noemer “groene staar” of glaucoom valt een reeks verschillende oogziekten die langzaam progressief leiden tot beschadiging van de oogzenuw en tot blindheid. In eerste instantie wordt de glaucoom behandeld met geneesmiddelen die de oogboldruk verlagen en daardoor de druk op de oogzenuw verminderen. Als deze geneesmiddelen niet voldoende zijn om de progressie van de ziekte te voorkomen of als er bijkomende ziekten zijn die het gebruik van deze geneesmiddelen verhinderen zijn er ook diverse operatieve mogelijkheden beschikbaar.

Cataractspreekuur Helios Krefeld

Het Helios Klinikum Krefeld heeft een speciaal cataractspreekuur, met korte toegangstijden, meestal is de eerste afspraak binnen 2-3 weken. Ook de wachttijd tussen 1e consult en operatie bedraagt hooguit enkele weken. Een verwijzing van uw huisarts volstaat.

Hier is onze cataractoperatie op gericht

  • uitgebreid voorafgaand onderzoek, indien nodig in samenwerking met de netvlies- en glaucoomspecialisten en orthoptisten
  • nauwkeurige op laser en sonografie gebaseerde metingen voor lensberekening
  • gebruik van speciale lenzen met aandacht voor voordelen en risico's
  • poliklinische chirurgie onder lokale anesthesie of klinisch met algemene anesthesie
  • postoperatieve begeleiding

De operatie wordt meestal poliklinisch uitgevoerd en onder locale anesthesie. Bij patiënten met ernstige algemene aandoeningen of oogaandoeningen die een verhoogd risico zijn wordt de operatie ook klinisch uitgevoerd, dus met een opname.