Staaroperatie

Een staaroperatie wordt meestal bij grijze staar uitgevoerd. Een staaroperatie is wereldwijd een van de meest voorkomende operaties die dagelijks worden uitgevoerd. Deze operatie zorgt er vaak voor dat de gezichtsscherpte volledig hersteld. Tijdens een staaroperatie wordt de lens die troebel is door de staar, vervangen door een kunstlens. Om dit te kunnen uitvoeren wordt er een kleine snee in het hoornvlies gemaakt.

Hier kunt u terecht voor uw staaroperatie

Hoe ontstaat staar?

Bij staar is de lens (ernstig) vertroebeld waardoor het zicht duidelijk verslechterd. De oorzaak hiervan is vaak ouderdom. Helios Klinieken beschikt over een moderne afdeling cataractchirurgie. We gebruiken nauwkeurige diagnostische middelen. We garanderen een succesvolle behandeling door het gebruik van geavanceerde kunstmatige lenzen en door onze oogchirurgen die al jarenlange ervaring hebben in het vak.

Wachttijden staaroperatie

Wanneer u in aanmerking komt voor een staaroperatie zult u veelal te maken krijgen met wachttijden. Bij Helios Klinieken hebben we een speciaal cataractspreekuur, met korte wachttijden. Meestal kunt u binnen 2-3 weken terecht voor een eerste afspraak. Kort daarna volgt het eerste consult en de cataractoperatie. De staaroperatie wachttijden zijn bij Helios kort. Een verwijzing van de huisarts volstaat om een eerste afspraak te maken bij Helios Klinieken.

Voorafgaand aan de staaroperatie

Voordat u een staaroperatie ondergaat bij Helios Klinieken, doen we een uitgebreid onderzoek, indien nodig in samenwerking met de netvlies- en glaucoomspecialisten en orthoptisten. Voor de lensberekening maken we gebruik van nauwkeurige op laser en sonografie gebaseerde metingen. We besteden aandacht aan de voordelen en de risico’s van diverse speciale lenzen. Vervolgens vindt de staaroperatie plaats via poliklinische chirurgie onder lokale anesthesie of klinisch met algemene anesthesie. Meestal wordt de staaroperatie poliklinisch uitgevoerd met lokale anesthesie. Maar bij patiënten met ernstige (oog)aandoeningen die een verhoogd risico vormen, zal de staaroperatie klinisch uitgevoerd worden via een opname. De staaroperatie nazorg is bij ons uitgebreid, we begeleiden u tot een goed herstel na de staaroperatie.

De staaroperatie

Tijdens de staaroperatie krijgt u eerst een lokale verdoving. Er wordt eerst een snee in het hoornvlies gemaakt waarbij de vertroebelde lens uit zijn kapsel wordt gepeld. Daarna wordt de nieuwe lens geïmplanteerd. Wij garanderen een veilige behandeling voor onze patiënten door de jarenlange ervaring van onze oogchirurgen en het gebruik van geavanceerde kunstmatige lenzen.