Knieprothese revalidatie

Hoe verloopt een knieprothese revalidatie?

De revalidatie bij Helios is intensief, zodat u zo snel mogelijk weer mobiel bent. U kunt het revalidatietraject volgen op de revalidatie-afdeling van Helios Krefeld – Hüls. De revalidatie wordt daar georganiseerd door de revalidatiedeskundigen van Salvea. Tijdens uw opname op de revalidatie-afdeling wordt er een therapieplan op maat opgesteld, zodat een zo snel mogelijk en goed herstel na de knieoperatie wordt gerealiseerd. Bij de Ortho-Campus heeft u de operatie en revalidatie onder één dak. 

Hoe lang duurt een revalidatie van een nieuwe knie?

Revalidatie van een nieuwe knie duurt bij de Helios Kliniek meestal 14 dagen. U verblijft deze 14 dagen op de revalidatie-afdeling waar u een revalidatieplan volgt. Op onze afdeling krijgt u een 1-persoonskamer met douche en toilet. Nadat u de revalidatie gevolgd heeft, kunt u weer terugkeren naar huis. Zorg ervoor dat u wordt opgehaald, wij raden het af om zelf naar huis te rijden.

Revalidatie na een knieprothese

Tijdens het revalidatietraject zijn er diverse therapieën mogelijk. Afhankelijk van het plan dat voor u wordt opgesteld, gaat u oefeningen en therapieën volgen die er voor zorgen dat u snel weer mobiel bent. Het team van artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, sportdocenten, psychologen, ergotherapeuten en voedingsdeskundigen zorgen er gezamenlijk voor dat uw herstel voorspoedig verloopt. Tijdens de knieprothese revalidatie worden er controles uitgevoerd om er ervoor te zorgen dat u steeds de optimale therapieën krijgt. Het is dus ook mogelijk dat u tijdens het traject andere therapieën gaat volgen die beter passen bij uw herstel. De gewrichtsfunctie wordt regelmatig gecontroleerd door middel van testen.

Herstel nieuwe knie

Na de operatie wordt er vooral aandacht besteed aan het beweeglijk maken van de knie en het lopen en traplopen met krukken. Het is de bedoeling dat u zo veel mogelijk zelfstandig kunt doen. Na het ontslag is het vaak gebruikelijk om door te gaan met fysiotherapie. Hoe lang het herstel na de knieprothese uiteindelijk duurt is afhankelijk van de conditie die u had vóór de operatie, uw leeftijd, de wondgenezing, maar ook het soort inspanning dat van u verwacht wordt. Vaak wordt er rekening gehouden met een herstelperiode tussen de vier en zes maanden. U zult de grootste beperkingen ervaringen in de eerste zes weken na de operatie.

Advies na knieprothese

Wij adviseren altijd om de beweeglijkheid van de knie op orde te houden. Spierkracht is belangrijk en moet niet minder worden. Wij raden daarom aan om voldoende te blijven bewegen en regelmatig te lopen, zowel tijdens de revalidatie na de nieuwe knie als daarna. Uiteraard wisselt u dit af met voldoende rust. Wij raden zware belasting in werk of sport sterk af om te voorkomen dat de nieuwe knie beschadigingen oploopt.

Download hier de brochure van de Orthocampus in Krefeld-Hüls.