Heupoperatie

Een heupoperatie kan noodzakelijk zijn wanneer u tijdens normale dagelijkse activiteiten last ervaart van uw heup. Hierbij kan het zijn dat er sprake is van een aandoening aan het heupgewricht. Veelvoorkomend is de slijtage van de heup die ervoor zorgt dat bewegen steeds moeilijker wordt, maar tevens ook zorgt voor (ondraaglijke) pijn. Wanneer de slijtage van de heup zodanig ernstig is geworden, moet u een heupoperatie ondergaan waarbij de versleten heup vervangen wordt door een heupprothese. Bij Helios is de heupoperatie een veelvoorkomende behandeling. De methode die bij Helios Klinieken veelvuldig gebruikt wordt is de AMIS heupoperatie methode. Daarnaast wordt u bij ons snel geholpen omdat wij korte wachttijden hebben voor een heupoperatie.

Heb ik een nieuwe heup nodig?

Om het besluit te nemen voor een heupoperatie gaat u in gesprek met een huisarts en orthopedisch chirurg. In eerste instantie krijgt u een verwijzing van uw huisarts naar een orthopedisch chirurg. Onze specialisten van het endoprothesecentrum (orthocampus Helios Krefeld-Hüls) kunnen de juiste diagnose stellen. Wij zijn gespecialiseerd in het implanteren van kunstgewrichten.

Reden voor een nieuwe heupoperatie

Een arts kan om diverse reden een heupoperatie aanbevelen:

  • Dagelijkse activiteiten zoals lopen en buigen worden ernstig beperkt door de heuppijn
  • Tijdens rusten, zowel overdag als ’s avonds ervaart u heuppijn en deze pijn blijft aanhouden
  • U heeft beperkt vermogen om het been te bewegen of op te tillen door stijfheid
  • Ontstekingsremmende medicijnen of fysiotherapie zijn niet toereikend genoeg voor pijnverlichting

Onze specialist(en) voor Heupoperatie

Dr. med. Andreas Hachenberg Leitender Arzt Endoprothetik

Het stellen van de diagnose

Aan de hand van uw ziektegeschiedenis, klachtenpatroon en lichamelijk onderzoek kunnen wij de oorzaak van de klachten achterhalen. Wij observeren bijvoorbeeld eerst uw looppatroon. Mensen die een nieuwe heup nodig hebben, hebben vaak een afwijkend looppatroon. Bij een ernstig versleten heup kan er verschil in lengte ontstaan tussen beide benen. We kijken daarnaast ook naar in hoeverre het buigen en het draaien van de heup beperkt wordt. Een röntgenfoto wordt gemaakt om de diagnose te bevestigen maar ook om de ernst van de versleten heup te bepalen. Er wordt ook wel eens een MRI scan of botscan gemaakt om een versleten heup in een vroeg stadium te kunnen vaststellen.

De heupoperatie

Bij een heupoperatie wordt er door middel van een chirurgische ingreep het bestaande gewricht vervangen door een nieuwe heup in de vorm van een prothese. Bij Helios Klinieken wordt vaak de Amis heupoperatie toegepast, dit is een methode voor het implanteren van een prothese. Na de heupoperatie kunt u bij Helios Klinieken een heupprothese revalidatietraject volgen.