Knieprothese (PSI)

Heeft u een knieprothese nodig?

Het kniegewricht is het grootste gewricht van het menselijk lichaam en wordt gedurende het leven extreem veel belast. Door deze belasting ontstaat er slijtage die zo erg kan zijn dat u er ernstige hinder van ondervindt. Helios klinieken maken gebruik van de nieuwste technieken om een knieprothese te plaatsen, zoals b.v. de PSI. Maar we maken ook gebruik van het MAKO systeem. Op deze pagina leest u meer over de knieprothese operatie en wat de Helios Kliniek voor u kan betekenen. Wanneer u een knieprothese nodig heeft, wordt u snel geholpen omdat wij korte wachttijden hebben voor een prothese.

Wanneer is een knieprothese nodig?

Slijtage van de knie is de grootste oorzaak voor een knieprothese. Bij een versleten knie wordt het kraakbeen door de jaren heen langzaamaan minder. Als de ‘reserves’ eenmaal opgebruikt zijn is er vaak iets kleins voor nodig om acute pijn te veroorzaken. Met een versleten knie wordt lopen en langdurig staan zeer pijnlijk. Als de beschadiging ernstig is en er veel klachten zijn is een (totale) knieprothese een oplossing.

Stellen van de diagnose

Om de juiste behandeling te geven is het noodzakelijk om een goede diagnose te stellen. Een onderdeel van het stellen van de diagnose is een lichamelijk onderzoek. Daarnaast is het noodzakelijk om beeldmateriaal te vervaardigen: een radiologieopname of een MRI scan. Aan de hand van de onderzoeken wordt bepaald welke behandeling voor u geschikt is.

Onze specialist(en) voor Knieprothese (PSI)

Dr. med. Andreas Hachenberg Leitender Arzt Endoprothetik

Ervaringen en reviews

Lees de ervaringen en reviews van onze cliënten.

Hoe worden knieproblemen in eerste instantie behandeld?

Welke soorten knieprothesen zijn er?

Er zijn diverse soorten knieprotheses, afhankelijk van de leeftijd en het soort aandoening komen er verschillende soorten implantaten in aanmerking. In Krefeld wordt een op de patiënt afgestemd behandelplan toegepast. Bij een totale knieprothese wordt het kniegewricht geheel vervangen door een prothese. De kunstknie wordt op het dijbeen en op het scheenbeen geplaatst met een metalen onderdeel zodat de knie weer soepel kan bewegen. Indien nodig, wordt ook de achterkant van de huidige knieschijf vervangen voor een prothese.  

Patiënt Specifieke Implantaten (PSI)

Een kunstknie, oftewel een knieprothese moet net zo op het bot passen als een maatpak. Om de knieprothese precies juist te kunnen plaatsen werkt Helios - Hüls met op maat gemaakte operatiesjablonen voor uitlijning en plaatsing van de implantaatcomponenten, de PSI. Deze PSI methode “Personal Specific Instrumentation”, houdt in dat instrumenten specifiek op maat worden gemaakt voor de patiënt: Met behulp van een MRI-scan wordt een 3D-reconstructie gemaakt. Op basis hiervan worden zaagmallen gemaakt, deze worden tijdens de operatie gebruikt om te bepalen hoe de knieprothese optimaal geplaatst kan worden. Bij de Helios Klinieken worden moderne, internationaal bewezen zeer flexibele implantaten (high flexion) gebruikt.

Gevolgen van de knieprothese operatie

Een knieprothese operatie wordt meestal uitgevoerd in Helios Klinikum Hüls, soms in Krefeld. Dankzij de nieuwe knie operatie hebben duizenden mensen een actiever leven gekregen en kunnen zij weer actief aan activiteiten deelnemen. Ook hebben zij hun werk weer volledig kunnen oppakken. De beweeglijkheid verbetert aanzienlijk. Ook de pijnklachten zijn meestal bijna volledig verdwenen. Tijdens het eerste consult kan de orthopaed u alles vertellen over deze knieoperatie.

Nabehandeling bij een nieuwe knie

Afhankelijk van uw verzekeraar, kunt u na de operatie gebruik maken van een revalidatie in Helios - Hüls. Na de knieprothese operatie wordt u na 5 á 6 dagen overgeplaatst naar de revalidatie-afdeling. Op de Ortho-Campus heeft u de operatie en revalidatie onder één dak. Op de revalidatie-afdeling wordt een plan voor u opgesteld voor uw revalidatie. Samen met een therapeut gaat u speciale oefeningen doen. De revalidatieperiode is standaard 2 weken. 

Knieprothese revalidatie

Afhankelijk van uw verzekeraar kunt u na de ziekenhuisopname gebruik maken van het revalidatietraject. Bij de afdeling orthopedie in Krefeld - Hüls kunt u meestal binnen 2 weken terecht voor een eerste consult.  Een knieprothese operatie volgt meestal 4-10 weken later, afhankelijk van het soort prothese er geplaatst gaat worden. In de tussentijd wordt de speciale MRI gemaakt die nodig is voor het vervaardigen van de sjablonen of een CT-scan indien er gebruikt wordt gemaakt van de MAKO techniek. 

Download hier de brochure van de Orthocampus

Nieuws over de laatste medische ontwikkelingen

Open dag Orthocampus Helios

Operatie en revalidatie onder één dak: De Orthocampus biedt minimaal invasieve operatietechnieken, de fast-track-methode en lokaal geïntegreerd revalidatiecentrum.

Top artsen van Helios Kliniek Krefeld

Vijf artsen van Helios Kliniek in Krefeld zijn benoemd als "top dokters" in de Top Medic 2020.