Nieuwe heup

Wanneer u tijdens dagelijkse activiteiten wordt belemmerd door de pijn in uw heup, kan dit een teken zijn dat u aandoeningen heeft aan het heupgewricht. Slijtage van het heupgewricht zorgt ervoor dat u beperkt wordt in het bewegen. U gaat dan pijn ervaren aan de gewrichten en het kan zelfs zo erg worden dat de pijn ondraaglijk wordt.

Wanneer u beginnende klachten ervaart, dan kunnen de klachten worden behandeld met medicijnen of bewegingstherapie, zoals fysiotherapie. Wanneer de slijtage verergerd, zullen behandelingen met medicijnen en bewegingstherapie niet meer voldoende zijn om de pijn te onderdrukken. Wanneer dit het geval is, zult u een nieuwe heup (kunstheup) nodig hebben. Bij Helios Klinieken hebben we veel ervaring met een heupprothese. Dit behoort dan ook tot ons dagelijks zorgaanbod. Wanneer u een heupprothese nodig heeft, wordt u bij ons snel geholpen. Wij hebben korte wachttijden voor een heupoperatie.

Onze specialist(en) voor Nieuwe heup

Dr. med. Andreas Hachenberg Leitender Arzt Endoprothetik

Heb ik een nieuwe heup nodig?

Het besluit om een kunstheup te nemen begint meestal bij een verwijzing door uw huisarts naar een orthopedisch chirurg. Daarna volgt er een eerste consult. De beslissing voor een nieuwe heup wordt bepaald door uzelf, samen met uw gezin, uw huisarts en de orthopedisch chirurg. Onze specialisten van het endoprothesecentrum (Orthocampus Helios Krefeld – Hüls) kunnen een diagnose stellen en zijn gespecialiseerd in het implanteren van een kunstheup.

Wanneer wordt een nieuwe heup operatie aangeraden?

Onze artsen kunnen om diverse redenen aanbevelen om een kunstheup operatie te ondergaan. Wanneer de heuppijn het dagelijkse leven ernstig beperkt, zodat u bijvoorbeeld niet normaal kunt lopen of buigen. Maar ook als de heuppijn uw nachtrust en rust overdag ernstig verstoord. Een nieuwe heup operatie wordt ook aangeraden wanneer stijfheid in uw heup het optillen van uw benen ernstig beperkt. Tot slot wordt er een kunstheup operatie aanbevolen wanneer pijnverlichting doormiddel van medicatie of bewegingstherapie ontoereikend is.

Het stellen van de diagnose

Op basis van uw ziektegeschiedenis en de ervaren pijn kan een ervaren arts al vaak een diagnose stellen. Het onderzoek bij Helios Klinieken begint met het observeren van uw looppatroon. Veel mensen met slijtage in een of beide heupen hebben een afwijkend looppatroon. Ook kan er bij ernstige slijtage een lengteverschil ontstaan in de benen, wat ook het looppatroon kan beïnvloeden. Naast het looppatroon, wordt er nog gekeken naar de beperking in beweging wanneer u buigt of wanneer de heup gedraaid wordt.

Er wordt een röntgenonderzoek gedaan om de ernst van de slijtage in de heup vast te stellen. Soms wordt er een MRI scan of een botscan uitgevoerd om slijtage in de heup in een vroeg stadium te ontdekken.

Nieuwe heup operatie

Een nieuwe heup operatie is een chirurgische ingreep. Hierbij wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens de operatie wordt het bestaande gewricht vervangen door een heupprothese (de kunstheup). Wilt u meer lezen over de techniek die wij gebruiken bij Helios Klinieken? Bekijk dan onze AMIS heupoperatie pagina.

De voordelen van Helios Klinieken

Bij Helios Klinieken hebben we korte wachttijden. Vaak hoeft u maar enkele weken te wachten tot een eerste afspraak. Een ander bijkomend voordeel is dat we zorgen voor een uitgebreid nieuwe heup herstel. Na de operatie kunt u bij ons dus ook terecht voor een nieuwe heup revalidatie. Op onze heupprothese revalidatie pagina leest u hier meer over.