Slokdarmkanker

Centrum voor slokdarmkanker regio Niederrhein

In het Helios Oncologie centrum te Krefeld zijn wij gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van slokdarmkanker. Ons team met ervaren specialisten, afkomstig uit verschillende ziekenhuizen en klinieken uit de regio Niederrhein, biedt u de best mogelijke behandeling en nazorg.

Gecertificeerd centrum

Om de kwaliteit te garanderen moet in Duitsland een wettelijk voorgeschreven minimumhoeveelheid qua operatie aantallen kunnen worden aangetoond voor de operatieve behandeling van slokdarmkanker.  

In ons centrum voldoen wij niet alleen ruimschoots aan deze minimumhoeveelheden, maar zijn wij ook door de Duitse Kankerbestrijding gecertificeerd voor de behandeling van slokdarmkanker. Naast het hoge niveau van chirurgische expertise garanderen wij een even hoog niveau van ons personeel en een up-to-date technische uitrusting.

Oorzaak en behandeling van slokdarmkanker

De exacte oorzaak van slokdarmkanker is onbekend. Wel zijn er factoren die de kans op slokdarmkanker verhogen: 

 • Gastro-oesofageale refluxziekte 
 • Roken 
 • Barrett slokdarm 
 • Precancereuze veranderingen in de cellen van de slokdarm 
 • Obesitas 
 • Alcoholgebruik 
 • Het ondergaan van bestralingstherapie 

De meest voorkomende klachten bij slokdarmkanker: 

 • Het gevoel dat voedsel niet goed zakt of blijft steken in de slokdarm 
 • Een verminderde eetlust 
 • Gewichtsverlies 
 • Een pijnlijk en/of vol gevoel in de buurt van het borstbeen 
 • Langdurige hikklachten 

De behandeling bij een oesofaguscarcinoom ofwel slokdarmkanker is complex en bestaat vaak uit een combinatie van verschillende therapieën die goed op elkaar afgestemd worden. Denk hierbij aan chemotherapie, radiotherapie (bestraling) en operatief ingrijpen (chirurgie). Zo kan er bijvoorbeeld een buismaagreconstructie uitgevoerd worden. Er wordt dan van de maag een buis gemaakt, een nieuwe slokdarm. Deze wordt aan de resterende keelholte vastgemaakt. Wanneer er gekozen wordt voor een reconstructie met een stuk dunne darm, dan wordt er tussen de resterende keelholte en de slokdarm een stuk darm geplaatst. Afhankelijk van het tumortype en het stadium van de tumor wordt bekeken welke behandeling er toegepast wordt om het best mogelijke resultaat te behalen. Lees meer over onze behandelingen op onze oncologie pagina. 
Daarnaast bieden wij onze patiënten ondersteunende diensten zoals psycho-oncologische zorg, fysio-en ergotherapie, pijnbehandelingen, voedingsadviezen, logopedie en foniatrie, tijdens en na de behandelingen. 

Robotica: minimaal invasieve chirurgie voor slokdarmkanker

Slokdarmoperaties worden in ons centrum in principe minimaal invasief uitgevoerd, voornamelijk robot-geassisteerd. Het grote voordeel is de enorme precisie die robot geassisteerde chirurgie biedt. Patiënten ervaren aanzienlijk minder pijn na de operatie.

Robot geassisteerde operatie

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Is er bij u slokdarmkanker geconstateerd? Ons multidisciplinaire team zal voor u een behandelplan op maat maken in het gecertificeerde Helios Oncologie Centrum in Krefeld. Uw behandeling wordt volgens de richtlijnen gepland maar wordt persoonlijk op u afgestemd. 

Als vóór de operatie chemotherapie en/of bestraling nodig is, dan kan dit gepland worden in één van de Helios Klinieken te Krefeld.  

Complexe operaties aan de slokdarm gaan altijd gepaard met een zeker risico. Ook na de operatie is het daarom belangrijk dat u begeleid en verzorgd wordt door een team dat speciaal is opgeleid en weet hoe om te gaan met complicaties na de operatie. 

Na de operatie en/of behandelingen zal ons team voor u klaarstaan om de juiste, op maat gemaakte nazorg te bieden.   

Ervaart u klachten die kunnen duiden op slokdarmkanker? Het is dan raadzaam om uw huisarts te raadplegen en eventueel verder onderzoek te laten verrichten.

Nieuws over de laatste medische ontwikkelingen

Helios Klinikum Krefeld behoort tot de beste ziekenhuizen van Duitsland

Helios Krefeld staat op de 13e plaats van Noordrijn-Westfalen.

Huid- en darmkankercentrum in Helios Klinikum Krefeld wordt bekroond met een prijs.

Beide centra hebben met succes bewezen dat ze voldoen aan de strenge eisen van de Duitse Kankervereniging (DKG) voor de zorg en behandeling van kankerpatiënten op een zeer hoog niveau.

Hier kunt u terecht voor uw slokdarmoperatie