Wat is een hernia?

N.B. een PTED hernia-operatie wordt in Helios Krefeld of Krefeld-Hüls niet uitgevoerd!

Tussen de wervels van de rug zitten de tussenwervelschijven. Deze zachte tussenwervelschijven vangen de schokken op. Deze zorgen er ook voor dat u uw nek en rug kunt bewegen. Bij een hernia (hernia nuclei pulposi, HNP) puilt de elastische kant van de tussenwervelschijf naar buiten. Een hernia kan een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijven zijn, die in sommige families meer voorkomt dan in andere. Maar een hernia kan ook veroorzaakt worden door slijtage. De meest voorkomende hernia’s zijn een rughernia (lumbaal) en een nekhernia (cervicaal). Een hernia operatie wordt niet altijd direct uitgevoerd wanneer er een hernia is vastgesteld. Lees verder voor meer informatie over de hernia en wanneer een hernia operatie wel noodzakelijk is. 

Nekhernia

Een nekhernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf tussen twee nekwervels. Deze tussenwervelschijven werken als schokdempers en zorgen er voor de u de nek kunt bewegen. Deze uitstulping zorgt er voor dat zenuwen of het ruggenmerg bekneld raken. Meer informatie over nekhernia (cervicale hernia)

nekhernia

Rughernia (lumbale hernia)

Een rughernia ontstaat wanneer de buitenste vezels van de tussenwervelschijf beschadigd zijn en het zachte binnenmateriaal naar buiten geduwd wordt. De schijf drukt op de zenuwen in de wervelkolom, waardoor u een vrij ernstige pijn ervaart. Meer informatie over lumbale hernia (lumbale hernia)

Brochure

Download hieronder onze brochure. N.B.: de in deze flyer genoemde tussenwervelschijfprothese is geen verzekerde zorg voor Nederlandse patiënten, deze kosten komen voor eigen rekening.

rughernia

Wervelkolomchirurgie

Hernia klachten

De symptomen kunnen per persoon sterk verschillen. Ook zijn de symptomen afhankelijk van waar de hernia zich bevindt, bijvoorbeeld in de rug of in de nek. Deze klachten hoeven niet altijd belastend te zijn, maar zijn het vaak wel. Wanneer de uitstulping op de zenuwen drukt, ontstaan vaak ernstige pijnklachten, maar ook het uitvallen van zenuwen en spierfunctieverlof of een “doof” gevoel kunnen het gevolg zijn. De klachten kunnen variëren van mild tot heel ernstig. Afhankelijk van hoe u deze klachten ervaart, wordt er een plan opgesteld voor een hernia behandeling.

Is een hernia operatie nodig?

Uiteraard wordt de diagnose van een hernia vastgesteld door een huisarts of specialist. Vaak is een MRI nodig om te zien hoe ernstig de hernia is en of er een eventuele zenuwbeknelling is opgetreden. Vaak verdwijnen herniaklachten binnen enkele maanden. Mochten de klachten niet vanzelf overgaan, dan wordt er een plan voor een hernia behandeling opgesteld door de specialist.

Hernia behandeling

Omdat een hernia vaak op natuurlijke wijze weer verdwijnt, wordt een hernia operatie niet direct uitgevoerd bij het vaststellen van een hernia. Ook wordt er door de specialist besloten of een hernia behandeling op een andere manier uitgevoerd kan worden. Een hernia behandeling bestaat vaak uit verschillende therapieën die zorgen dat de hernia verdwijnt en u weer mobiel wordt. Afhankelijk van de ernst van de klachten en het soort hernia, bepaalt de specialist welke behandeling voor u het meest effect zal hebben.

Hernia operatie wachttijden

Als de klachten langere tijd bestaan,dan kan de neurochirurg of orthopeed besluiten tot een herniaoperatie en de uitstulping verwijderen. Door het verwijderen van de uitstulping krijgt de beknelde zenuw weer voldoende ruimte. In de Helios kliniek in Krefeld-Hüls is dr. Frits Hageman werkzaam als neurochirurg met een specialisatie in wervelkolomchirurgie. Dr. Hageman is een Nederlandse neurochirurg die al langere tijd in Duitsland werkzaam is. Elke maandag heeft Dr. Hageman spreekuur. De wachttijd voor dit consult is +/- 2 weken. Wanneer u nog geen MRI heeft laten maken, kunnen we dit voor u inplannen. De uitslag wordt direct met u besproken. Wanneer een hernia operatie noodzakelijk is, volgt nog een gesprek met de anaesthesist. De opnamedatum wordt direct met u ingepland, de wachttijd tot de operatie is +/- 2 - 4 weken. Zowel in Krefeld als in Krefeld-Hüls beschikken we over een afdeling neurochirurgie met korte wachttijden.

Herstel na de hernia operatie

Na de hernia operatie kunnen de meeste mensen na 1 á 2 dagen weer naar huis. Hoe voorspoedig het herstel verloopt is per persoon verschillend. Het herstel duurt na de operatie vaak zes weken tot zes maanden.

Onze specialist(en) voor Hernia operatie

Drs. Frits Hageman Leitender Arzt der Wirbelsäulenchirurgie