Nekhernia (cervicale hernia)

Wat is een nekhernia?

Een nekhernia is een aandoening waarbij een tussenwervelschijf in de nek uitpuilt, deze veroorzaakt pijn omdat de zenuwen bekneld raken. De oorzaken van een nekhernia kunnen b.v. overbelasting of slijtage zijn. De tussenwervelschijf is een kraakbeenring die een zachte kern bevat. Als de buitenste laag van de tussenwervelschijf beschadigd is dan komt de kern naar buiten en drukt tegen de zenuwen.

Nekhernia klachten

Om de klachten van een nekhernia te begrijpen is het nuttig om basiskennis van de anatomie van de cervicale wervelkolom te hebben. Dit bovenste gedeelte van de wervelkolom ondersteunt het gewicht van het hoofd. Het bestaat uit zeven wervels die van boven naar beneden genummerd zijn: C1 tot en met C7. C1 en C2 zijn gespecialiseerde wervels die het hoofd in staat stellen om op en neer te bewegen. Elk paar wervels wordt gescheiden en gedempt door een tussenwervelschijf. De schijven tussen de wervels hebben elk een buitenste bekleding en een zachte binnenkant die de kern wordt genoemd. Wanneer een schijf in de halswervelkolom (nek) een hernia wordt, puilt de kern uit door de buitenste bekleding en drukt op het ruggenmergzenuwen.

Nekhernia symptomen

Het meest voorkomende symptoom bij een nekhernia is pijn met uitstraling naar de armen, er is vaak een prikkelend doof gevoel en krachtsverlies in de armen en vingers. Deze pijn straalt ook vaak uit naar de rug en schouders. Een enkele keer treden verlammingsverschijnselen op. Bepaalde posities of bewegingen van de nek kunnen de pijn versterken. De symptomen van een nekhernia lijken vaak op andere aandoeningen zoals het carpaaltunnelsyndroom. Patiënten kunnen één of meer van de volgende klachten hebben bij een nekhernia:

 • onbehagen, schietende pijn of een brandend gevoel die in de arm uitstraalt
 • nekpijn bij het draaien van het hoofd of het buigen van de nek
 • pijn op of bij een schouderblad
 • zwakte in de arm of hand
 • tintelingen in de arm
 • beperkte bewegingsmogelijkheden
 • moeite om de armen of handen te gebruiken

Nekhernia oorzaak

Een nekhernia wordt meestal veroorzaakt door slijtage van de tussenwervelschijf: schijfdegeneratie. Naarmate we ouder worden, verliezen de tussenwervelschijven een deel van het vocht dat hen helpt flexibel te blijven. Een nekhernia kan ook het gevolg zijn van verwondingen aan de wervelkolom. Het geleiachtige materiaal (kern) in de schijf kan door de scheuren in het kapsel naar buiten worden geduwd, waardoor de schijf uitpuilt.

Nekhernia diagnose en onderzoek

Een nauwkeurige diagnose is de sleutel tot een passende en effectieve behandeling van de pijn. Onze artsen zijn zeer ervaren in het diagnosticeren van ruggengraataandoeningen en het verlenen van zowel chirurgische (nekhernia operatie) als niet-chirurgische zorg.

Tijdens het onderzoek zal uw arts het volgende doen:

 • bekijken van de symptomen (pijn, zwakte en gevoelloosheid) en welke beperkingen deze symptomen op uw dagelijkse activiteiten geven
 • het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek met inbegrip van een beoordeling van de zenuwfunctie, spierkracht, reactie op druk en aanraking en controle van de reflexen
 • evalueren van uw medische geschiedenis
 • diagnostische tests laten uitvoeren zoals röntgenfoto's, CT- en MRI-scans, of het bekijken van de resultaten van de scans die u al hebt gehad

De arts zal de behandelingsmogelijkheden bekijken zodra hij de aandoening heeft gediagnosticeerd en de oorzaak van uw symptomen heeft vastgesteld. Hij zal de risico's en voordelen van elke optie met u bekijken en u helpen beslissen welke nekhernia behandeling het beste voor u is.

Onze specialist(en) voor Nekhernia (cervicale hernia)

Drs. Frits Hageman Leitender Arzt der Wirbelsäulenchirurgie

Nekhernia behandeling

De onderstaande nekhernia behandelingen zijn mogelijk:

 • fysiotherapie en/of oefeningen om de druk op de zenuw te helpen verlichten
 • geneesmiddelen, zoals niet-steroïde ontstekingsremmers om zwelling te verminderen en pijnstillers
 • epidurale steroïdeninjecties en zenuwwortelinjecties om zwelling te helpen verminderen en acute pijn te behandelen

Wanneer de pijn van een nekhernia langer dan 6 tot 12 weken duurt, of als de pijn en klachten zo ernstig zijn dat het uw dagelijkse leven beïnvloed, is een nekhernia operatie de meest gangbare optie. Een nekhernia operatie is over het algemeen zeer betrouwbaar en kan worden uitgevoerd met een minimale hoeveelheid bijwerkingen.

Nekhernia operatie

Hoe gaat een nekhernia operatie in zijn werk?

Bij een nekhernia operatie wordt de uitstulping van de tussenwervelschijf verwijderd. Tijdens een hernia operatie aan de nek wordt er een kleine opening in de hals gemaakt. Via deze opening kan de hernia worden verwijderd. Zo krijgt de beknelde zenuw weer voldoende ruimte. De nekhernia operatie moet ertoe leiden dat de pijnklachten afnemen.

Wachttijden nekhernia operatie bij Helios Klinieken

Bij veel mensen verdwijnen klachten die bij een hernia horen binnen enkele maanden vanzelf. Mocht er toch een nekhernia operatie nodig zijn of een andere nekhernia behandeling, dan word uw nekhernia in het Helios Klinikum Krefeld of Krefeld - Hüls behandeld door de neurochirurg.