Wat is een lumbale hernia?

Een lumbale hernia is een veelvoorkomende klacht in de onderrug. Naast een hernia in de rug, komt een nekhernia ook in mindere mate voor. Een tussenwervelschijf bestaat uit een elastische kern die omgeven is door een vezelige ring. De elastische kern dient als een soort schokdemper en zorgt ervoor dat de tussenwervelschijven makkelijk van elkaar kunnen bewegen zonder elkaar te raken. Een tussenwervelschijf kan beschadigd raken, waardoor er een uitstulping van de elastische kern kan ontstaan. De uitstulping wordt een hernia genoemd. De uitstulping leidt tot pijnklachten wanneer deze tegen een zenuw drukt.

Welke hernia klachten komen vaak voor?

De klachten die u ervaart bij een hernia beginnen vaak met rugpijn en nekpijn, afhankelijk van waar de hernia zich bevindt. De uitstulping, die de hernia wordt genoemd, kan op een zenuw drukken. Vaak zijn dit zenuwen die vanuit de wervelkolom naar de benen gaan. Hierdoor kunnen er pijnklachten ontstaan in het been. In sommige gevallen ervaren mensen uitvalverschijnselen, een doof gevoel, krachtsvermindering of zelfs een verlamming.  

Lumbale hernia symptomen

De meest voorkomende symptomen van een rughernia zijn pijn in de onderrug met uitstralingspijn naar de bil of het been. De pijn wordt meestal verergerd bij bepaalde handelingen zoals hoesten, niezen of persen. In sommige gevallen is de uitstralingspijn, bijvoorbeeld naar het been, erger dan de rugpijn zelf. In een aantal gevallen ervaren mensen met een hernia geen rugklachten.

Onze specialist(en) voor Lumbale hernia

Drs. Frits Hageman Leitender Arzt der Wirbelsäulenchirurgie

Hier kunt u terecht voor uw lumbale hernia-operatie

Hoe wordt de diagnose van een lumbale hernia vastgesteld?

Met behulp van 3 soorten onderzoek kan er vastgesteld worden of het daadwerkelijk gaat om een lumbale hernia:

  • MRI scan: in de meeste gevallen wordt een hernia vastgesteld door middel van een MRI scan. Met een MRI wordt een  hernia zichtbaar en ook de beknelling.
  • CT scan: een CT scan brengt de structuur van de botten in de wervelkolom in beeld. De CT scan kan als aanvullende informatie dienen bij het bepalen van de soort operatie. In een aantal gevallen is er aanvullende informatie nodig. Door middel van het inbrengen van contrastmiddel en een CT scan kan de beknelling van de zenuwwortel en de hernia zichtbaar worden gemaakt. Vaak biedt de MRI al voldoende informatie om een diagnose te stellen.

De behandeling van een hernia

Welke hernia behandeling kan ik krijgen?

Niet bij elke lumbale hernia wordt er een hernia operatie uitgevoerd. Behandeling van de hernia is afhankelijk van de klachten die u ervaart. Bij het grootste deel van de patiënten is er geen behandeling noodzakelijk, omdat de klachten vanzelf verdwijnen, eventueel door middel van fysiotherapie, rust en pijnstilling. Verdwijnen of verminderen de klachten na 6 weken niet, dan kan het noodzakelijk zijn om een operatie uit te voeren. Een neurochirurg bekijkt of een operatie voor u noodzakelijk is of niet.

Wanneer wordt er een hernia operatie uitgevoerd?

Blijven de klachten aanhouden, dan is een operatie noodzakelijk. Een hernia operatie is de meest uitgevoerde operatie door neurochirurgen. Een operatie wordt uitgevoerd wanneer uitval ontstaat van de zenuwen die zo ernstig is dat er verlammingsverschijnselen optreden. Daarnaast is de uitval van de sluitspieren bijna altijd een reden om een operatie uit te voeren. Ook wordt de operatie uitgevoerd als de (pijn)klachten zo ernstig zijn, dat de patiënt in zijn dagelijkse leven niet goed kan functioneren. Een rughernia wordt uitgevoerd onder volledige narcose, de patiënt ligt hierbij in een knie-elleboog houding of op de buik.

Hoe verloopt het herstel na een lumbale hernia operatie?

Bij 80 tot 90 procent van de patiënten verbetert de situatie na een hernia operatie. Na de operatie kan men nog pijnklachten in het been ervaren, deze verdwijnen meestal na een aantal dagen. Na een operatie bestaat de kans op een herhaling van de hernia. Ook bij terugkerende hernia’s zijn er goede behandelmethoden.